El que hi ha d’amagat

Estimats lectors, en aquesta primera entrada, amb la qual suposo que ja començareu a veure per on van els trets d’aquest bloc, us proposo un petit joc: l’altre dia estava mirant a TV3 un espectacle de màgia nord-americà i em vaig alarmar en veure el truc que s’inicia al minut 23′ 15”. Com que no puc pujar els vídeos de TV3 (o potser jo no sé fer-ho), seguiu l’enllaç: http://www.tv3.cat/videos/3604610/Mestres-de-lillusionisme-la-magia-impossible  Us proposo que us mireu aquest truc (o, de fet, podeu mirar tot el vídeo, realment us ho passareu molt bé), però en tot cas en aquest concret hi ha quelcom que transpua més enllà de la simple màgia. Fixeu-vos-hi bé abans de continuar llegint, a veure si sabeu què hi ha d’amagat!

Us ha agradat el truc?? Ha estat impressionant, oi? Segur que sí, però això no té res a veure amb el que el mag deixava entreveure amb el seus comentaris. Ho heu notat? És una rèmora social que encara dura… es tracta de masclisme!

La nostra societat és masclista (i això és pel sexisme), és evident. Hi ha sempre alguna manifestació masclista conscient i forta que cal ser combatuda políticament, però també n’hi ha d’altres no tan conscients, ja que estan inserides al nostre cervell pels valors que mouen la nostra societat. Aquest és un clar exemple. És normal que sempre algú faci algun comentari masclista, però en aquest truc de màgia el que ha fet el mag era molt exagerat, excessivament masclista i denigrant per a la dona. Perquè us quedi ben clar, aquí una llista de tots els moments ordenats en què es manifesta el masclisme:

1- “T’agraden les noies?”. La pregunta que li fa el mag al nen, tampoc no és tan greu preguntar això, però sempre, evidentment, transmet un missatge determinat: no és masclisme exactament, sinó sexisme perquè entén que el “normal” és que t’agradin les noies, i a més dubto molt que el mag tingués també 3 ajudants nois preparats.

2- El mag fa triar al nen quina noia li agrada. Això és molt fort! Com que no coneix els seus gustos, diu que esculli quina li agrada més, i això en el fons vol dir que esculli quina està més bona i quina li agradaria tirar-se, i a sobre això li ho diu a un nen de deu anys! Igualment denota la subordinació de la dona respecte de l’home.

3- El mag li diu “tota per a tu”. De nou la instrumentalització de la dona com a objecte sexual. Està clar que li ho diu de broma, però això deixa entreveure uns valors molts clars amb els quals s’està socialitzant ara mateix, a més, un nen de 10 anys.

4- Com a conseqüència del “tota per a tu”, el mag li desitja de broma un feliç aniversari. Així dóna a entendre que el nen ja és prou gran per tirar-se la noia, justament per això l’havia escollida abans.

5- El mag ensenya al nen un truc perquè les noies s’adormin sota les ordres dels homes. A més, ho qualifica com a “fàcil i guai”. Sens dubte és un clr exemple de la superioritat de l’home respecte de la dona, a la qual ha de subjugar als seus desitjos, que són sempre sexuals.

6- El mag diu al nen de broma que no li miri als pits. Aquesta sí que és una borma més normal, però masclista, és cert. Igualment es transmet aquesta actitud perquè l’ajudanta (que, igual com les altrs dues, és espatarrant), actua com a simple objecte passiu, un aparador que han de mirar els homes, cosa que és normal, les dones ho han d’acceptar.

7- La cirereta del pastís és quan el nen ha de despertar la noia amb un petó. Em recorda les pel·lícules de Disney, que també són la cosa més masclista que mai algú ha parit.

8- Junt amb el punt anterior, el mag diu al nen, a més, que és problema del nen que es despreti o no. Això porta a entendre que les dones són un problema perquè cal estar per a elles, cal fer-les anar per allà on l’home vol.

Són els punts 2, 3, 4 i 5 els més exagerats. És inherent el masclisme a la nostra societat, algunes coses no es podran canviar, però en aquests exemples l’actitud ha estat d’absoluta superioritat respecte de la dona i de subordinació sexual. No sé vosaltres, però si jo hagués estat el pare del nen, hauria pujat a l’escenari per retirar-l’en, ja que en aquest cas el masclisme és imperant.

About Ectòrix

Llicenciat en Història i graduat en Sociologia. Sóc professor que després d'uns anys exercint he anat a Alemanya a seguir la carrera docent. Em dedico, tant intensament com puc, a la política.

Posted on 9 Juliol 2011, in Masclisme i feminisme, Opinió, Societat and tagged , . Bookmark the permalink. 1 comentari.

Comentaris