Responsabilitat democràtica

El passat dia 11, el senyor Rafael Ribó, el síndic de greuges de Catalunya va presentar un informe, com correspon a la seva condició, sobre els fets ocorreguts entre els indignats i els Mossos d’Esquadra el dia de la “neteja” de Pl. Catalunya i el dia del bloqueig al Parlament.

Per tal que ens situem més bé, us poso en situació: el síndic és tant un càrrec polític independent escollit pel Parlament com institució pròpia del funcionament democràtic. El Síndic (en minúscula quan ens referim al càrrec) és la institució que s’encarrega d’assegurar un bon funcionament de les administracions democràtiques i que vetlla, amb els ulls posats en els ciutadans, pel correcte compliment dels drets, assegura que es compleixi amb els requisits propis d’un estat de dret i del benestar.  Doncs bé, el síndic va presentar una actuació d’ofici (és el nom que reben les investigacions que duu a terme justament per assegurar que no es vulnerin drets) a la presidenta del Parlament, precisament a ella perquè, recordem-ho, el Parlament simbolitza la sobirania nacional: és una valoració de la situació i sobre l’actuació de l’administració el dia 27 de maig i el dia 15 de juny. Cal tenir present que el que el síndic diu, per tant, no és vinculant, només és una figura que recomana a les institucions de fer quelcom concret quan entén que s’han realitzat accions impròpies o vulneradores de drets.

Si llegim, doncs, aquesta actuació d’ofici o, en el seu defecte, la nota de premsa, podem advertir  certes consideracions que convé aquí repetir i lligar-les (i aquest és el quid de la qüestió d’aquest post) amb el que després digué el conseller d’interior Felip Puig. Així, el síndic adverteix:

-La mala administració de les institucions, amb l’actuació policial, va vulnerar alguns drets:

· Dret de reunió i manifestació, primordial en democràcia i paral·lel al dret de lliure expressió.

· Dret d’accés i exercici de representació democràtica, ja que en ocasions la força policial violenta va ser desproporcionada.

· Dret a tercers: l’acampada va ocupar un espai públic, però l’autoritat competent no va utilitzar els mitjans perquè es compaginessin els dos drets, de manera que, d’acord amb el principi favor libertatis, els acampats van fer un ús legítim del dret de reunió.

-Assaltar els càrrecs electes el dia del Parlament ha de ser perseguit penalment.

-És interessant remarcar que, entre altres coses, el síndic recorda que és obligatori que els agents dels cossos de seguretat vagin identificats per satisfet el drets dels ciutadans de conèixer amb qui tracta i qui tramitarà els seus expedients, cosa que no és així, i jo estic segur que el conseller Puig ho sap però li és igual perquè no vol que els seus agents mimats se sentin malament quan els denunciïn. A una entrevista a Àgora, Puig diu que fa igual que la resta de policies europees. Llavors jo dic que tant els Mossos com la resta de policies fan malament: el número de placa ha de ser sempre visible, i el síndic així mateix també ho afirma.

-I finalment és notori que l’informe afirma que les institucions s’han d’encarregar que els drets dels ciutadans, tant el de manifestar-se lliurement com el d’aprofitar l’espai comunitari, es compleixin, per això insta l’Ajuntament a habilitar espais per a acampades: “Atès que en un futur són previsibles concentracions en diferents punts de la ciutat, res no obsta perquè l’Ajuntament adopti un paper més actiu per prevenir incidents o degradacions no volgudes de l’espai públic i per procurar la ubicació d’aquestes instal·lacions en condicions i en emplaçaments com més adequats millor per exercir el dret de reunió i també per preservar l’exercici dels drets que implica l’ús comú general dels carrers i les places per part de la resta de persones.”

Davant de tot això, l’informe recull en 9 punts els suggeriments que el síndic dirigeix a l’administració, entre els quals el d’engegar investigacions i expedientar els policies que es van excedir. Doncs bé, Puig el dia 13 ja va dir que no té intenció de fer-ho. A més, és curiós que Puig i Ribó es contradiuen, ja que el conseller afirma que va demanar al síndic que fes d’interlocutor entre la Conselleria d’Interior i els indignats, però ell afirma que no és cert que ningú li ho demanés.

Jo aquí el que veig és una tensió creixent entre Puig i Ribó i, per extensió, entre les dues institucions que representen, la Conselleria d’Interior i el Síndic. Atès que el Síndic és una institució independent de garantia democràtica propera al poble enfront de les accions de les administracions, que clar que, amb la seva actitud, Felip Puig està ignorant la responsabilitat democràtica. Us he de dir que evidentment jo em refio molt més del síndic que no pas del conseller Puig, un clar exemple de polític sofista postmodern, és un caragirat. Tal com estan les coses, de ben segur que d’ell en parlaré més en el bloc. No sé si havia de dimitir per les càrregues policials, però està clar que sí que ha de dimitir per algunes declaracions plenes de supèrbia en què sembla erigir-se per sobre de la llei i per desatendre les peticions del Síndic. És cert que no escoltar-lo no és motiu de dimissió, però és que en aquest cas directament està dient que es van violar drets fonamentals dels ciutadans i els policies no van complir correctament la seva tasca. Per cert, recordo que el síndic també va advertir del greu perill per a la ciutadania, la vulneració dels seus drets, que suposa reduir la qualitat del servei sanitari per culpa de les retallades. Si no em crec Felip Puig, tampoc no em crec Boi Ruiz.

A propòsit de l’arrogància de Puig (i així com ell també molts altres de Convergència), recordo que això és un estat de dret i tots, absolutament tots, estem subjectes a la llei i al respecte als principis democràtics, per tant no pot dir que vol anar més enllà de la llei ni pot fer declaracions identificant els “bons” i els “dolents”. Cap polític n’està per sobre, al contrari, hi està subjecte i, a més, la seva autoritat deriva de la voluntat del poble. Considero que és l’actitud d’aquest conseller i declaracions per l’estil el que perverteix els principis democràtics, per tant que no s’estranyin que hi hagi un sector del poble, que amb tota legitimitat, vulgui retornar a una democràcia real.

Anuncis

About Ectòrix

Llicenciat en Història i graduat en Sociologia. Sóc professor interí i em dedico, tant intensament com puc, a la política.

Posted on 14 Juliol 2011, in Dins les nostres fronteres, Opinió, Política and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 5 comentaris.

  1. I heu vist el que fa uns dies va dir també el síndic: troba estrany que 450 agents de policia anessin a “netejar”. Ai, ai, senyor Puig, que em sembla que es troba en un problema! Si fos un polític honest, repeteixo que hauria d’assumir la seva responsabilitat democràtica davant de les acusasions del síndic, el defensor dels drets dels ciutadans: però fins i tot ell diu que això és molt estrany i que es van passar. Com pot tenir la barra, senyor conseller, de continuar ocupant el seu càrrec?!

  1. Retroenllaç: Els Mossos “passegen” per la cafeteria de la Ciutat de la Justícia « El principi de…

  2. Retroenllaç: Infobloc: 101 articles i vacances « El principi de…

  3. Retroenllaç: Infobloc: repàs de 2012 i vacances d’any nou « El principi de…

  4. Retroenllaç: Infoblog: dos anys ja | El principi de...

Comentaris

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: