L’indigne resident

Ahir uns milers d’indignats es van manifestar a Barcelona. Aquests dies segueix la marxa des de diversos punts d’Espanya cap a Madrid, on s’espera que hi hagi una manifestació. Durant tot aquest temps les assemblees de barri van debatent. Contínuament hi ha accions per part dels indignats per fer reaccionar la gent. Si voleu saber més coses sobre la manifestació d’ahir, mireu aquest enllaç d’un dels blocs que us tinc recomanats al llistat d’enllaços.
D’això últim és del que us parlaré avui: els indignats es mobilitzen sempre, però uns pocs. Fa uns dies, per exemple, a Barcelona van entrar als locals d’algunes entitats per protestar per l’hegemonia del sistema injust en què viviem. Si no m’equivoco també van intentar entrar al Corte Inglés. Però potser més conegudes són (perquè surt més habitualment als mitjans de comunicació) la pràtica d’impedir desnonaments. Ahir per primer cop la policia (amb els antidisturbis, clar) va “impedir paralitzar un desnonament a Madrid”, com titula El País. Però fixeu-vos bé en la construcció de la frase i el joc de paraules: impedeix que s’impedeixi un desnonament, és a dir, en altres paraules més encertades, la policia obliga per la força a una persona a abandonar el pis: la policia, com a instrument del poder, està al servei de l’imperi del capital, i la premsa, com demostra aquest titular, li fa el joc, ja que pinta els indignats com a dolents i la policia com al bona que aconsegueix evitar un vil acte com és justament evitar un desnonament. Però no us deixeu enganyar, és just el contrari: els bancs s’excedeixen. Aquest exemple, tant el comportament de la policia com el titular del diari, ha de fer que vulguem evitar encara més l’expulsió de gent de la seva llar perquè els diners no poden estar per sobre de tot i desbancar una cosa tan primordial com el dret a l’habitatge. Segurament de manera podem dir-ne formal està malament que la gent eviti un acte legal com un desnonament, però és que aquesta és una llei injusta que ja dic que entra en contracció amb el principi democràtic (reconegut, per cert, a la constitució espanyola) del dret a l’habitatge, i aquesta és una pràctica que demostra el cansanci de la gent, el seu fastig d’un sistema capitalista injust i degenerat. A més, si coses així no s’eviten és perquè els polítics no volen: per exemple, caldria aprendre de Canadà, on es diu per llei quan els bancs han satifet el seu deute. I tot això alimenta, i amb raó, la indignació de la gent, una indignació que en el fons assenyala una certa ànsia de canvi i de renovar la democràcia, però renovar-la en el sentit de deslliurar-la de la corrupció i amb voluntat de recuperar els autèntics principis democràtics.

Sobre aquest darrer aspecte, ja n’aprofundiré en una altra entrada. De moment, deixeu-me acabar dient que és bo per la societat ser actiu, participatiu, creatiu i fer-se notar encara que sigui trencant l’esquema establert, perquè aquesta és l’única manera de fer canviar les coses. No sé si d’això se’n pot dir revolució -de moment segurament no- però l’esperit que ho mou sí que és revolucionari i l’ha d’acompanyar una nova mentalitat que no es deixi embabaiar per titulars de diaris com aquest que us he citat. No és cert que hi hagués massa simpatia intel·lectual, com va dir en conseller Puig (però, clar, què voleu que digui un aristòcrata?), sinó que cal encara més posicionament intel·lectual. I això per què?? Doncs perquè, en definitiva, cal lluitar contra el pensament únic.

About Ectòrix

Llicenciat en Història i graduat en Sociologia. Sóc professor que després d'uns anys exercint he anat a Alemanya a seguir la carrera docent. Em dedico, tant intensament com puc, a la política.

Posted on 21 Juliol 2011, in Indignats, Opinió, Societat and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Comentaris

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: