Permís per treballar

Abans d’ahir, dia 20, el govern central a través del seu ministre de Treball va anunciar que estudiava tornar a demanar el permís de treball als immigrants romanesos per poder trobar feina a l’estat Espanyol. Aquest és un assumpte que afecta la lliure circulació de persones, quelcom de què ja vaig parlar al post sobre el tractat de Schengen i el que vaig dir ens anirà molt bé per entendre què passa ara (almenys entendre les coses bàsiques):

El govern espanyol, en aquesta situació de crisi en què el 30% dels ciutadans romanesos que hi ha a Espanya estan a l’atur, ha decidit restringir l’accés dels ciutadans romanesos. Això contradiu el principi de lliure circulació que regeix en l’espai comunitari europeu, per això qualsevol persona pot anar lliurement on vulgui i posar-se allà a formar-se o a treballar. Precisament la Comissió Europea, que és l’organisme encarregat de vetllar pel compliment de la legislació en el si de la Unió Europea, ha anunciat que cal mirar-se bé la nova normativa espanyola per saber si nega la lliure circulació.
Però a mi m’agradaria remarcar que la decisió del govern espanyol no és només una decisió econòmica partidista, sinó que també denota una actitud racista: perquè romanesos i no uns altres?? A més, fixeu-vos que el govern diu que així vol evitar l’economia submergida, però aquesta afirmació pot implicar una correlació esbiaixada de conceptes: lliga directament els ciutadans d’aquest estat amb aquesta pràctica econòmica; i jo em pregunto, no és cert que nosaltres fem també economia submergida quan ve el lampista a casa i paguem sense IVA?? Sembla més aviat que l’argument que el govern central ha donat per boca de José Blanco es basa en els prejudicis populars. A més, és un argument polític poc sòlid i més propi de les dretes: és el mateix argument d’Albiol a Badalona, que va ser acusat de xenòfob i racista -i am raó- i també el volien fer portar davant de la justícia, i ara el PSOE utilitza el mateix argument però dit amb altres paraules. Quina gran contradicció!
I, a banda d’això, la dialèctica política entre l’estat Espanyol i la Comissió Europea de nou demostra que a la UE es fa el cada estat vol, no el que els organismes supraestatals decideixen, ja que, si fos aquest cas, no hi hauria d’haver cap restricció de lliure circulació entre els ciutadans d’estats membres. Però quan interessa un fa una cosa, i quan no, en fa una altra. És la mateixa situació que amb el cas de l’economia i el rescat de Grècia: qui decideix què s’ha de fer són els estats, i de manera més concreta l’Angela Merkel, perquè els bancs alemanys tenen molt d’interès a alvar Grècia. És precisament per això que quan s’ha de decidir sobre assumptes d’aquest tipus es reuneixen els caps de govern dels estats (són cimeres), i no es deixa la decisió a les institucions europees.

Però bé, aquest és un altre assumpte que m’allunyaria del tema. La qüestió és que si els immigrants necessiten un permís per treballar quan vénen aquí per buscar feina, llavors als polítics també se’ls hauria de requerir un permís per fer política quan es volen dedicar a la política. Jo, a aquest ministre hipòcrita que fa polítiques de dretes quan es diu d’esquerrers i que no valora el potencial humà més enllà de la pura pràctica material econòmica, no li donaria cap permís; i, si n’hi hagués donat un, li revocaria de seguida.

Anuncis

About Ectòrix

Llicenciat en Història i graduat en Sociologia. Sóc professor interí i em dedico, tant intensament com puc, a la política.

Posted on 22 Juliol 2011, in Dins les nostres fronteres, Opinió, Política and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Comentaris

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: