En pro del referèndum constitucional

Com sabreu, el govern central espanyol ha decidit llençar una proposat per reformar la constitució. Reformar, atès que la constitució és el marc jurídic principal, pot significar tot sovint canviar només una frase, però tal canvi pot tenir molta transcendència. En aquest cas, no sé com hom pensa reformar-la, ja que no sóc un expert en qüestions jurídiques, però diria que cal afegir algun article on s’especifiqui el sostre de despesa pública permesa. En qualsevol cas, jo em sumo a la petició de referèndum constitucional.
Tampoc no sé exactament quines són les implicacions d’introduir un sostre de despesa a la constitució, ja que no hi entenc gaire i els polítics no s’han molestat a explicar-ho, més enllà de dir les coses típiques que això és bo per Espanya i coses així. Però el que sí que tinc clar és que em sembla un principi democràtic fonamental poder sufragar amb el vot ciutadà una reforma del marc jurídic i polític que regula l’Estat. Això és molt transcendental. Independentment del canvi que es volgués aplicar, crec elemental el vot ciutadà per acceptar-lo o rebutjar-lo. També tinc clar que la voluntat d’introduir límit de despesa a la constitució parteix de la proposta de Merkel i Sarkozy, ratificada per la UE; sabent el tarannà polític d’aquests càrrecs i sabent el camí que està prenent la UE, està clar que és una mesura neoliberal, i tots sabem els mals que el neoliberalisme econòmic comporta. Un dels impulsors de la iniciativa per reclamar el referèndum és Vicenç Navarro, que justament ja adverteix del perill que aquesta mesura suposa per a l’estat del benestar.

Recordo que la base ideològica de la democràcia, que es fonamenta també en principis jurídics, és el de la sobirania nacional: el poble s’ha donat la constitució a si mateix per governar-se, per fixar el marc en el qual es poden dur a terme les pràctiques polítiques i per fixar els drets i deure ciutadans. Reformar la constitució és sempre quelcom molt important i de gran transcendència que afecta tot el poble, és quelcom que va més enllà del pur i simple pacte d’interessos entre els dos grans partits de l’Estat, ja que la constitució no és partidista. Per això sembla lògic que els ciutadans, com a éssers lliures que són (i espero que també responsables políticament), puguin fer ús del seu dret a vot per ser els portadors de la sobirania popular. Suposo que aquest mateix argument és el que esgrimeixen els participants del moviment del 15-M; evidentment ho comparteixo i penso que fan bé.
Crec que és feina dels polítics informar de debò (sí, ja sé que no ho faran) sobre les seves intencions i les implicacions de fer el que diuen i, sobretot, per què ho fan. Un altre dia parlaré del moviment del 15-M, però deixeu-me dir de moment que crec que és destacat que aquest moviment social s’encarregui de fer tasques de socialització política, com en part ja ha anat fent, perquè potser és l’única manera de despertar la gent i recuperar l’esperit democràtic. Els polítics, igualment, no s’han de limitar a quedar-se tancats en el seu món de política formal on ningú no sap què fan, què diuen ni quins interessos tenen, perquè els polítics, malauradament en aquesta democràcia que tenim, sempre tenen interessos ocults. I potser per això eviten de convocar un referèndum, potser per això pacten entre ells i mantenen la població al marge. En aquest sentit, vull citar unes paraules de Joan Fuster: Tota política que no sigui feta per nosaltres, serà feta contra nosaltres.

P.D.: Si voleu obtenir més informació sobre el neoliberalisme i la constitució, molt bona informació i crítica, podeu llegir tres articles al respecte que ha escrit Samuel García Arencibia al seu bloc.

Anuncis

About Ectòrix

Llicenciat en Història i graduat en Sociologia. Sóc professor interí i em dedico, tant intensament com puc, a la política.

Posted on 25 Agost 2011, in Dins les nostres fronteres, Opinió, Política and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Comentaris

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: