Altres onzes de setembre

Estem acostumats a associar la data d’avui a dos fets prou importants i certament rellevants històricament: d’una banda, l’atemptat de les Torres Bessones que tots tenim a la memòria, fita que va marcar un període de noves relacions internacionals, i d’altra banda, a casa nostra, la caiguda de Barcelona el 1714, cosa que commemorem amb la nostra Diada Nacional. Però, com és evident, la història és immensa i llarga, sempre passen coses. Per això, amb un exercici de curiositat històrica, us exposo altres efemèrides que van tenir lloc un dia 11 de setembre, només us en cito tres de la gran quantitat d’esdeveniments que van tenir lloc en aquesta data:

·  L’onze de setembre de 1697 va tenir lloc la batalla de Zenta: aquest enfrontament s’emmarca en el regnat del sultà Mustafà II en una època de certa recuperació de l’imperi Otomà, que volia tornar a expandir-se per Europa: el 1683 (concretament el 12 de setembre) els otomans van assatjar Viena, amb la intenció de seguir l’esperit d’expansió que representà Soleiman el Magnífic a la primera meitat del segle XVI. Aquest cop, però, resultà negatiu, i les forces cristianes coaliades en la Lliga Santa van anar recuperant l’Europa sud-oriental que feia temps que havien perdut: Transilvània, Moldàvia, Valàquia. La derrota definitiva dels otomans fou a Zenta, batalla que forçà la Pau de Karlowitz de 1699, la qual ratificava la incorporació d’Hungria dins de l’Imperi Germànic. Aquest tractat marca, per tant, la fi de la penetració otomana a l’Europa central, moment a partir del qual la frontera s’establí al sud del Danubi i per la península Balcànica.

·  L’onze de setembre de 1829 es produí la batalla de Tampico: aquesta contesa és l’últim dels intents espanyols de fer tornar Mèxic sota l’autoritat metropolitana, després que el 1810 esclatés la Guerra de la Independència de Mèxic (1810-1821). En el transcurs d’aquest conflicte, la independència fou proclamada tres cops (el primer és el que marca l’inici de la guerra), però per qüestions d’inestabilitat, conflictes interns i els atacs espanyols no quallà realment fins el 1821. I, tot i així, encara es produí una revolució moderada guiada pel general Santa Anna que féu caure l’imperi que s’instaurà, per això promulgà la Constitució Federal dels Estats Units de Mèxic el 1823. La monarquia espanyola, en el seu afany de recuperar el territori, sense reconèixer la situació de facto, continuava enviant tropes, que foren derrotades definitivament el 1829 a Tampico, de manera que la independència d’aquesta antiga colònia va quedar consolidada.

·  L’onze de setembre de 1973 va tenir lloc el cop d’estat militar a Xile que derrocà el govern legítim democràticament constituït de Salvador Allende, president que se suïcidà abans de ser capturat. El general Pinochet, amb la complicitat dels serveis secrets nord-americans, s’alçà en armes i instaurà una dictadura militar, tal com interessava a Estats Units per frenar el virus, com ho designà el president Nixon, que posava en perill l’hegemonia nord-americana. Fou especialment amb l’administració Kennedy, anterior a Nixon, que es refermà la voluntat de controlar Amèrica Llatina per evitar un desenvolupament independent. L’actitud d’EUA encara era una reminiscència de la doctrina Monroe; això és, el fet de creure’s amb el dret d’intervenir en la política d’estats sobirans independents dins del continent americà, que era considerat una mena de propietat d’EUA.
La constitució de Xile, a més, també va ser aprovada un 11 de setembre, en aquest cas de 1980, encara sota la dictadura de Pinochet. Aquesta consitució és vigent encara avui dia, però notablement modificada per tal d’adoptar, com és lògic, un forma democràtica.

Anuncis

About Ectòrix

Llicenciat en Història i graduat en Sociologia. Sóc professor interí i em dedico, tant intensament com puc, a la política.

Posted on 11 Setembre 2011, in Divulgació, Història and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 2 comentaris.

  1. Ui i moltes més coses! També va ser la batalla de William Wallace a Escòcia!

Comentaris

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: