Skins i Battlestar Galactica a la nova temporada del 3XL

Avui us esciuré sobre una cosa nova que encara no he tractat: televisió. Faré un petit comentari a mode de forta recomanació de dues fantàstiques sèries de televisió que arriben aquesta nova temporada al Canal 3XL: Skins i Battlestar Galactica.

Skins és una sèrie molt bona que beu de la tradició britànica de drama social, amb algun toc d’humor no còmic. És un drama d’adolescents prou original, interessant i atractiu, centrat en la vida de diversos joves, com es relacionen entre ells i l’ambient. No hi ha un argument fix ni general en la sèrie, simplement la història es va desenvolupant a partir de mostrar com és la vida de cada un dels personatges. Així, cada capítol se centra en un adolescent concret, que forma part de la colla d’amics entorn dels quals gira la història i que és, potser, l’únic que dóna cohesió global a la sèrie a través de les relacions que s’estableixen entre ells. Aquesta és una manera perfecte de poder tractar diversos temes, com ara els estudis, el sexe, l’anorèxia, la relació pares i fills, l’homosexualitat, etc., però he de dir que molts d’aquests personatges estan estereotipats i que, en ocasions, les situacions que s’expliquen i que conformen l’entremat de la sèrie són una mica exagerades. Tanmateix, això no li treu mèrit, ja que no crec que sigui una sèrie especialment realista.
Cada temporada consta d’uns deu episodis, l’últim dels quals tracta de manera grupal tots els amics que han estat mostrats individualment a cada episodi. Però, no només això, sinó que la sèrie aconsegueix donar un gir encara més original gràcies a “generacions” de personatges: cada dues temporades es canvien els personatges protagonistes. Les històries, per tant, giren entorn d’altres joves, de manera que les històries es renoven, s’emeten alenades de nous temes i es manté l’interès. Atès que hi ha cinc temporades, la sèrie consta de tres generacions: ben bé una trentena de personatges diversos. Hi ha, però, un vincle entre una generació i una altra: per exemple, la protagonista de la segona generació (per tant, de la tercera i quarta temporades) és la germana d’un dels protagonistes de la primera generació. Però aquest vincle jo diria que és simple, senzillament existeix perquè hi hagués una mínima relació, perquè els personatges no quedessin despenjats, però repeteixo que a la segona generació els adolescents de les dues temporades anteriors ja no surten, i a la cinquena temporada ja no apareixen els protagonistes de totes les altres temporades anteriors.
Al meu gust, la primera generació, la que estrena la sèrie, és la més encertada i potser, crec, una mica de res més realista que les altres generacions. En qualsevol cas, sempre és una sèrie atractiva i ben feta. El final de la primera temporada penso que és apoteòsic, i el final de la segona (per tant, el comiat de la primera generació) és sensacional, a més el primer episodi de la segona generació és molt provocatiu i ja ens mostra que aquella generació prometrà molt de si.

Skins va ser creada per l’empresa independent Company Pictures i produïda per la cadena de televisió Channel 4 (que retransmetia la sèrie pel canal E4), la mateixa que va produir l’estupenda Queer as Folk ja fa més de deu anys i que actualment també produeix altres sèries com Misfits o la comèdia The IT Crowd (ambdues també emeses pel 3XL). Segons tinc entès, també s’ha fet una pel·lícula de la sèrie centrada sobretot en els personatges de la segona generació, però em sembla que encara no ha estat llençada.
La sèrie ha rebut una bona crítica, tot i que també ha generat algun punt controvertit, i va tenir tan bona acollida que se’n va fer una versió nord-americana (ja sabeu com són els americans: volen tenir les coses pròpies. El mateix va passar amb Queer as Folk, per exemple). La sersió Skins US, malgrat ser ideada per un dels cocreadors de la versió original britànica, no té punt de comparació: és bastant mediocre i va ser més controvertida, per això en fou cancel·lada la producció havent fet només 10 episodis.

Pot ser que el nom de la sèrie ja us sonés, i és que ja havia estat retransmesa a Espanya per Antena 3 (crec que per Neox i diria que només les tres primeres temporades), però ara (no sé exactament a partir de quan perquè TVC encara no ho ha anunciat) tindrem l’ocasió de veure-la en català. És una gran oportunitat que no us podeu perdre. De moment, us enllaço un vídeo amb el tema musical original complet de la sèrie. La primera part és la més agradable, al meu gust, i és la que s’utilitza per a les caretes de la sèrie, caretes que són, a més, diferents per a cada episodi i que modifiquen una mica la música en cada temporada.

Battlestar Galactica és una sèrie de ciència-ficció d’acció, de producció angloamericana i basada en la sèrie de finals dels anys 70, de fet n’és una nova versió. Al contrari que Skins, no la conec personalment, per tant no en puc fer una valoració extensa ni tan encertada més enllà del que sé a través d’internet i tercers.
L’argument de la sèrie és la lluita enmig de la galàxia d’uns humans del futur contra uns malvats robots que volen exterminar la humanitat, robots que els mateixos homes han creat i que se’ls han girat en contra. Malgrat que aquesta premissa pugui semblar molt bàsica i basti als amants de la ciència-ficció per atreure’ls a veure la sèrie, cal saber que, de fet, a partir d’aquesta premissa es fan reflexions sobre temes diversos i es construeix una història amb gran profunditat argumental. Per exemple, segons tinc entès, es desenvolupen temes polítics que confereixen gran complexitat a la història i que poden ser un perfecte reflex de la nostra societat. Així matix, la història no evita poder fer consideracions morals i reflexions entorn de la humanitat, cosa que sens dubte pot ser reflexiu i interessant.

Actualment, la companyia nord-americana David Eick Productions, que havia coproduït aquesta sèrie amb altres companyies nord-americanes i britàniques, està produint per si sola una preqüela d’aquesta sèrie centrada en l’almirall protagonista quan era jove i lluitava contra els cylons (els robots dolents). Serà, per tant, una nova sèrie, protagonitzada, per cert, per un dels actors britànics de la segona generació d‘Skins. Ja es va fer també una altra preqüela, però en aquest cas també com a spin-off, de la sèrie original: Caprica.

Segons sembla, el 3XL emetrà tant les quatre temporades de la sèrie, com la minisèrie, com la pel·lícula com els capítols exclusius per a internet. Realment pinta molt bé.

Anuncis

About Ectòrix

Llicenciat en Història i graduat en Sociologia. Sóc professor interí i em dedico, tant intensament com puc, a la política.

Posted on 16 Setembre 2011, in Informació, Oci i entreteniment and tagged . Bookmark the permalink. 4 comentaris.

  1. Aquest estiu he pogut descansar de la rutina de la universitat i una de les coses que he fet és mirar una sèrie. Vaig estar mirant Community i he de dir que m’ha agradat molt i molt. Tot i això crec que el fenomen de les sèries està en augment perquè interessa tenir la gent en letargia davant del ciclop catòdic. Com més malament està el món més sèries hi ha a la tele.

  2. mmmm ara q he acabat amb Glee igual li dono una oportunitat a Skins! No ho puc evitar, m’encanten les sèries d’instituts americans!

    • Doncs a veure si t’agrada. No és ben bé d’institut, però tot i així penso que està realment molt bé, a banda que subjectivament m’agrada. També m’agraden bastant les sèries d’institut. Coneixes una que es diu Freaks and Geeks?? És la millor, sens dubte, llàstima que molt curta.

Comentaris

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: