Estic cansat i vull seure… no a Badalona

A partir d’ara, si estàs cansat i passeges pels barris de la Salut i de Sant Roc de Badalona, a la part baixa occidental de la ciutat, no podràs seure als bancs del carrer perquè, simplement, els han retirat, així com alguna font (a Salt, 26 fonts de 30 tenen l’aigua tancada).

Sant Roc

Es veu que les reunions d’usuaris que s’hi produïn eren molestes, que tanta gent pot ser un perill de seguretat (i ho és, és cert, per a l’Estat vigilant) i que es feia un ús indegut del mobiliari. Aquest ajuntament, així com altres, ha decidit directament, en comptes de lluitar contra l’incivisme, retirar el mobiliari urbà de l’espai públic, de manera que en priva de l’ús la resta de la ciutadania. A mi em sembla vergonyós, ja que és una destrucció de la llibertat en espais públics i l’excusa usada no deixa de ser un exemple més d’arguments poc sòlids que acaben corrompent la democràcia.

Foto de CAROLINA IZQUIERDO

Però el més fort de tot és que ha suprimit els bancs només d’aquelles “zones d’immigrants“. Està clar que aquestes no són paraules dels polítics, però es veu clarament l’associació entre ciutadans molestos i no volguts amb la seguretat. Justament la seguretat ja va ser un argument d’Albiol a les eleccions, no en va el passat dia 12 van entrar en servei les patrulles de policia de barri. Se suposa que la policia és l’encarregada de vigilar que es compleixi la llei, però retirar els bancs públics és una exageració i és una mesura inapropiada.

Treure els bancs és una manera delicada -o potser més aviat lletja- de dir, amb aires de superioritat d’herència burgesa, que la xusma no hi ha de ser en aquella ciutat. És també una manera subliminal de dir que la llibertat de pas queda qüestionada. I, de debò, ¿algú es pot pensar, si té un bon criteri democràtic de com ha de funcionar la política, que un ajuntament s’ha de dedicar a treure els bancs públics del carrer sota pretès argument que és pel bé comú? Em sembla bastant absurd.

Així, aquesta mesura radical, que s’alimenta d’un criteri discriminatori (i, per tant, racista sense fonament), implica que no s’ajudi la gent amb problemes que podia necessitar l’aigua (un bé essencial i el dret d’accés a la qual és universal), que no es focalitzi en el problema en qüestió (ja que, si a altres hores de la nit grups de gent fan soroll, doncs llavors això és incivisme i cal multar-los), i, sobretot, implica que es fereixi la llibertat individual de la resta de ciutadans, ja que l’espai és públic i d’ús comú.

De fet, jo em pregunto si una mesura així pot posar en perill el dret de reunió i expressió. Està clar que tècnicament parlant retirar bancs, per més descarat que sigui, no sembla que vulneri aquests drets perquè no és una prohibició directa sobre les persones que els utilitzaven, però és igualment evident que aquesta mesura persegueix un objectiu determinat sota l’excusa que aquelles persones són delinqüents o molesten els altres. És per això que em sembla un criteri inadequat en considerar per generalització certs ciutadans indignes del lliure ús del mobiliari públic; per tant, la mesura està allunyada de les formes democràtiques i indirectament -però claríssimament- incideix en el dret de reunió.
Fins i tot suposant que els lliures usuaris dels bancs posessin en perill l’ordre públic (i això ja és més que dir que “molesten”), la mesura no deixa de demostrar que aquest consistori (així com altres, Barcelona també) practiquen una política burgesa no destinada a tota la població, ja que així ignoren els desafavorits, immigrants o marginats i els empenyen fora dels carrers de les classes acomodades. Això indica una inclinació ideològica ben concreta, de manera que alguns polítics consideren part de la ciutadania, a la qual serveixen i la qual a la vegada és, en certa manera, responsabilitat seva, indigne. Aquesta postura és poc democràtica i l’actuació en si no és manera de resoldre el problema.

Anuncis

About Ectòrix

Llicenciat en Història i graduat en Sociologia. Sóc professor interí i em dedico, tant intensament com puc, a la política.

Posted on 21 Setembre 2011, in Dins les nostres fronteres, Opinió, Política and tagged , , , . Bookmark the permalink. 1 comentari.

Comentaris

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: