Ens ho diuen a la cara

Segur que a tots us sona: un trader anglès, Alessio Rastani, va fer unes clares declaracions ben adequadesa a la més pura i essencial lògica capitalista manifestada en el seu egoisme com a inversor. Per si ho voleu tornar a veure, aquí us poso aquesta breu entrevista, que culmina amb un fragment d’una pel·lícula que penso que és Los fisgones.

Com haureu notat, la subtitulació en castellà no és exacta, sinó que hi ha alguna frase traduïda de manera més vulgar per donar força a les seves paraules, com ara que se’n va al llit amb una erecció, quan en realitat vol dir que somia en una nova recessió.

D’aquestes declaracions, cal dir que sens dubte són molt fortes i diuen sincerament el que passa en el món financer. La BBC va haver d’assegurar que no era una broma, era de debò. Ens diuen a la cara que els importa un rave què passi, ells aprofiten l’ocasió per enriquir-se. Però el que és curiós de tot això és que, malgrat que va ser aquest mateix mitjà de comunicació qui el va convidar, de seguida s’han afanyat la mateixa BBC com altres mitjans oficials a treure llenya al foc i a desprestigiar-lo. Aquí podeu veure’n un exemple: intenten contradir les seves declaracions, però penso que no és convincent, primer de tot perquè no està prou ben argumentat, en segon lloc perquè està claríssim que el que diu és veritat, i en tercer lloc perquè també economistes experts estan cansats de repetir que l’especulació és un dels motius de la crisi. Però més curiós és que també ell mateix es retractés, ell mateix es desprestigiés. Per què hauria d’anar a la tele a dir tota això i després desprestigiar-se? I, encara que ell mateix s’humiliï, que potser no és veritat el que diu? Què potser no hem de tenir en compte les seves paraules?
Aquí podeu llegir un comentari d’un economista que ve a ratificar el que Rastani confessa, i en aquest altre article reflexiu del mateix autor veureu com usa l’excusa de Goldamn Sachs que Rastani esmenta per paralr sobre els poders econòmics reals que influeixen sobre tots nosaltres.

La intenció d’aquesta entrada no era pas, però, parlar sobre l’economia en si o sobre com aquestes declaracions s’han viscut en els mitjans de comunicació, sinó una altra: la paraula trader em servirà d’excusa per veure quina és la profunditat negativa de la qüestió econòmica i per apreciar el simbolisme de les paraules en la nostra societat:
Les paraules no són banals, com sabeu. Les paraules tenen ple significat, per si soles diuen molt; són un bri de realitat, igual que una foto però sense imatge. No dic això, com potser us penseu, perquè el discurs d’aquest home ha estat clar. No cal: ell mateix ha estat dramàticament clarivident i les paraules que ha utilitzat, transparents. Ho dic per veure més enllà, per copsar com si fos una foto verbal quina realtitat expressen les paraules, a les quals sovint no prestem prou atenció. I això ho faré amb la paraula trader, la “professió” de Rastani que expressament no he traduït més amunt. Trader literalment significa ‘comerciant’. Però com us podeu imaginar, comerciar no és exactament el que fa ell; en aquest món globalitzat plenament capitalista ha passat a adquirir un significat financer tècnic: ‘inversor’. Però el problema és la forma com aquestes suposades inversions es duen a terme, per això l’inversor o l’agent de borsa passa a ser un ‘especulador’, com aquest mateix senyor sembla ser (i com el traductor dels subtítols del vídeo s’ha pres la llicència de posar). Quan el comerciant es transforma en inversor, i quan l’inversor muta en especulador, llavors ja hem begut oli.
La gràcia de la qüestió és que en la mateixa llengua originària, trader, com a derivat del verb trade, té un significat precís que es refereix només als fets reals, per tant se centra en l’objecte i la finalitat; això vol dir que concentra l’acció, explícita i entesa en ella mateixa, en l’individualisme. Justament per això, trader no només es pot traduir per (i no només vol dir) ‘comeciant’, sinó també ‘traficant‘ en tant que persona que es dedica a fer intercanvis com a mitjà de vida. Així doncs, si el sentit del verb se centra només en l’objecte, com acabo de dir, de manera que tant pot adquirir un sentit positiu com negatiu, llavors ens sobrevé la pregunta: aquest home s’ha qualificat de trader com a cosa bona o com a cosa dolenta? Aparentment, pel seu to del discurs, sembla que cregui que es bo, això de lucrar-se en detriment dels altres, ja que aquest és el seu mode de vida, perquè només ha aprofitat les oportunitats. Però, d’altra banda, fent-ne una consideració gens egoista com fa aquest paio i ententent com s’articula en el conjunt del funcionament social, podem concloure clarament que, en realitat, estem davant d’un traficant, un porc capitalista desgraciat. I, així com ell, molt altres.

Ho teníem davant dels nassos: el mateix llenguatge financer anglès ja qualifica la gent com ell d’especuladora i traficant, però hem preferit creure que utilitzàvem el sentit positiu de trader, quan la realitat, que hem ignorat, ens ha mostrat contínuament el contrari. Més val que obrim els ulls o, millor, les orelles per poder entendre bé què volen dir les paraules. I ara el mercat desviat i el sistema financer ja no tenen excusa per dir que són bons, que no tenen responsabilitats en la crisi, que les coses s’arreglen soles, que només cal laisser faire… No! Ara, a la vista de tot això, potser ja va sent hora que fem tots plegats un pensament de debò: socialisme o barbàrie!

Anuncis

About Ectòrix

Llicenciat en Història i graduat en Sociologia. Sóc professor interí i em dedico, tant intensament com puc, a la política.

Posted on 29 Setembre 2011, in Opinió, Societat, Vaivé del món and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 5 comentaris.

Comentaris

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: