Protesta durant l’acte d’inauguració del curs universitari

Avui ha tingut lloc l’acte oficial (per tant polític) d’inauguració del curs universitari a la Unipersitat Politècnica de Catalunya. Hi havien d’anar el president Mas i el conseller Mas-Colell. Al final, només hi ha assistit el segon. Per què? Doncs perquè avui, justament aprofitant aquest acte, també tenia lloc un acte de protesta organitzat coordinament per professorat i alumnes a través de la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública. El president Mas, que ja es veia a venir que hi hauria “problemes”, ha decidit no assistir-hi.

A continuació us cito les referències oficials dels mitjans de comunicació sobre aquests dos fets paral·lels: aquí podeu llegir la notícia referent a la protesta, com la publica La Vanguardia, i aquí segons els serveis informatius de TV3. D’altra banda, podeu veure les dues notícies que n’ha emès Televisió de Catalunya: aquí sobre l’acte inaugural, aquí sobre la protesta en si. TVE ha elaborat aquest reportatge, on, per cert, casualment surto jo. Fixeu-vos que les xifres que diuen uns i altres són ben diferents: 500 segons el periodista de TVC, 200 segons el de TVE.
Per acompanyar aquestes informacions oficials, ja que jo he pres part d’aquesta protesta, us faig una breu crònica del dia, acompanyada d’unes fotos, tot sabent que jo no sóc un membre de les organitzacions que munten aquests actes de protesta, simplement congrego en el que diuen i m’hi apunto, però evidentment no sempre sé què està organitzat. No exposo els motius de la protesta perquè això és quelcom que tracto en altres entrades i és quelcom que no només s’ha de centrar en les qüestions pràctiques de l’educació, sinó en la qualitat de la democràcia, ja que tot forma part de l’estratègia de la mentalitat neoliberal per desarticular l’estat del benestar i per anar reduint els drets socials i les llibertats civils.

A les nou del matí havíem quedat professors, estudiants i personal d’administració i serveis a la parada del metro de Palau Reial. A banda d’aquesta concentració, n’hi havia una altra, però no sé aquesta on s’ha trobat. La qüestió és que en el grup on jo estava m’atreviria a dir que sobretot érem estudiants de la UB, però també n’han vingut de la UPC i de la UAB, com no pot ser de cap altra manera. En un primer moment, semblava que hi hagués poca gent, però quan ja ens hem agrupat tots per pujar cap al campus de Diagonal Nord, doncs ja es veia realment que n’érem uns quants, 300 com a mínim. L’agrupació l’hem feta al mig de la Diagonal, on hem pogut estendre la pancarta que encapçalava la manifestació. Hem tallat, per tant, aquesta via. Hi havia un parell de cotxes de la policia, i ja ens han advertit per megafonia que la manifestació no estava permesa. En tot cas, només l’hem tallada durant uns minuts i de seguida hem pujat: havíem d’anar a les portes de l’edifici de la Plaça d’Eusebi Güell.
Pel camí s’ha ajuntat més gent, i quan hem arribat a lloc també, de manera que en deuríem ser 400. Però la gràcia és que, a banda del nostre grup, n’hi havia, com he dit, un altre, aquest sobretot format per professorat i PAS, algunes persones del qual portaven enganxines sindicals. Aquest altre grup, que diria que no era tan nombrós com el primer, estava concentrat a l’altra banda de l’edifici, a la cantonada dels carrers de Sor Eulàlia d’Anzizu i de Dulcet. La policia era, per tant, entre els carrers que ens separaven, però tampoc no teníem intenció d’ajuntar-nos. Jo he tingut ocasió de comptar 9 furgons, però no hi he parat gaire atenció. A més, a l’altra banda n’hi deuria haver més, per tant estimo que en deurien ser una dotzena.
A les portes d’aquest edifici (em sembla que en diuen UPCnet), hi hem estat una estona, concentrats tranquil·lament i llençant consignes. Jo pensava que havia de venir en Mas-Colell, però resuta que ja era dins. I, respecte del president, ja se sabia que no vindria, ha preferit evitar trobar-se amb gent indignada que l’escridasseria. En qualsevol cas, portàvem una carbassa que volíem entregar com a metàfora del nostre rebuig. Com que, evidentment, tots no podíem entrar, llavors ens han dit que alguns representants sí que ho podrien fer per dur la carbassa o bé que sortís em sembla que era el president del Consell Interuniversitari de Catalunya -però no n’estic segur i, a més, no el conec-. Nosaltres hem cridat que volíem que sortís el conseller, però evidentment ja sabíem que no ho faria, així com també hem cridat que si no sortia ell entraríem nosaltres, tot i que evidentment només era una consigna sense intencionalitat real. Al final, em sembla que realment ha sortit el president d’aquest òrgan citat i els encarregats de portar la carbassa l’han deixada a terra.

Després de tot això, ens hem esperat uns minuts més i llavors hem resolt, per acabar la protesta, tornar a baixar fins a Diagonal. De camí, s’han retrobat els dos grups que protestaven, tot i que quan hem arribat a la Diagonal ja hi havia gent que havia marxat i la suma dels dos grups no s’ha notat, de fet potser fins i tot n’érem uns pocs menys de 500.
Allà a la Diagonal, davant de la Facultat de Física i de la Facultat de Química, com és lògic hem tornat a tallar el trànsit. Ha estat redirigit molt ràpidament, llavors les cues no s’han fet just on érem nosaltres. Hi hem estat potser durant uns vint minuts o mitja hora màxim, fins a un quart de dotze. Jo no tenia entès que hi hagués cap actuació pensada per fer a continuació, així que un noi ha proposat dissoldre la concentració i emplaçar-nos a Plaça Catalunya per demà al matí, on hi ha assemblea general de l’àmbit de l’educació. Aquest sector, com he esmentat al principi del text, s’estructura amb la PUDUP, el lloc oficial de la qual podeu trobar aquí. Una de les coses que es volen discutir és la convocatòria de vaga general i de jornada de protesta, que en principi arreu d’Espanya ja ha estat proposat que serà el 17 de novembre. A més, també s’ha d’acabar de muntar com serà la manifestació del proper 15 d’octubre, que és de fet, una convocatòria mundial. S’espera que sigui una gran manifestació que concentri tots els sectors afectats per les retallades i també la població indignada. Cal que hi anem tots!

Anuncis

About Ectòrix

Llicenciat en Història i graduat en Sociologia. Sóc professor interí i em dedico, tant intensament com puc, a la política.

Posted on 7 Octubre 2011, in Educació, Informació, Societat and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 comentari.

Comentaris

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: