Conversa entre Oliveres i Niño Becerra

El programa Singulars del Canal 33 va emetre una mena d’entrevista doble als economistes Arcadi Oliveres i Santiago Nño Becerra. Aquesta entrada no és tant per valorar les respostes i la situació econòmica, ja que sóc bastant ignorant en les qüestions tècniques del sistema econòmic, com per recomanar fervosament que mireu el programa. Els dos economistes ja són prou clars i ho expliquen molt bé, queda tot ben entès (però a algú ignorant com jo, ja dic que se li escapen algunes nocions tècniques, les implicacions pràctiques). I els entrevistats, ambdós crítics amb el sistema tal i com està instituït, parteixen, com és lògic, de les preguntes que formula el presentador, preguntes que neixen de la realitat mateixa. De fet, no us podeu perdre de l’entrevista ni tan sols la introducció que fa Jaume Barberà: clara i contundent, on acusa els dirigents de no fer res i els bancs de no tenir en compte les necessitats de la ciutadania, de fet recalca que la situació econòmica és destructiva. Si algú, posem per cas del moviment del 15-M, hagués dit això mateix, els sectors més conservadors de la societat l’haurien acusat de populista (de fet, recordo que quan els indignats començaven a expressar-se públicament aquesta és un de les crítiques que queien), quan en realitat això no és fer populisme: això, com el senyor Barberà ha demostrat, és observar la realitat mateixa, saber-nos-hi situar, entendre què passa, què es mou en el fons social i polític, apreciar-ne els fonaments i analitzar-ho.

Tal com he dit, no intento ni estic capacitat per analitzar la situació econòmica formal. Això ho deixo a Oliveres i Niño Becerra, per això els referencio. Però sí que estic capacitat per informar-vos a tots vosaltres, per saber-ne més, de qui són aquests dos economistes. Així que, a continuació, us faré un breu resum de la biografia acadèmica de cada un d’ells i, així mateix, us comentaré una mica quina és la posició que adopten com a economistes en el si de l’entrevista i esmentaré algunes de les idees més punyents que diuen.

Foto de Josep Cano

Arcadi Oliveres (Barcelona, 1945) estudià Ciències Econòmiques a la UB i es doctorà el 1993. Actualment és professor d’Economia Aplicada a la UAB. Ha publicat diversos llibres, l’últim dels quals l’any passat: Aturem la crisi (Angle Editorial).
És un activista social, amb un currículum que arrenca durant el franquisme defensant la democràcia. És membre actiu de múltiples organitzacions i associacions: entre d’altres, és president des del 2001 de Justícia i Pau, entitat cristiana que actua a Catalunya des de l’any 1968 i que té per finalitat la promoció i defensa dels drets humans, la justícia social, la pau i el desarmament, la solidaritat i el respecte al medi ambient.

A l’entrevista (o conversa), pren posicionaments més generals, dóna una visió global real i recolzada en dades objectives sobre el funcionament de la societat. Interpola els entrellats del sistema econòmic en altres fenòmens i perspectives, com ara l’ecologisme i els fonaments de la democràcia. En aquest sentit, puc destacar com a idees impactants que pronuncia les següents:
-El creixement té un límit: la supervivència de la Terra.
-Seria ideal fixar un sou màxim per als grans dirigents i als més rics.
-Darrera la crisi econòmica, hi ha la crisi de valors, ja que s’ha donat massa importància al diner.
-S’ha pervertit el significat real d’economia.
-Cal canviar radicalment el model. Una de les mesures pràctiques que proposa de moment és nacionalitzar els bancs.

Foto de Noticias de Gipuzkoa

Santiago Niño Becerra (Barcelona, 1951) estudià economia a la UB i és actualment catedràdic d’estructura econòmica de l’Institut Químic de Sarrià (Universitat Ramon Llull).
El seu primer llibre -i em sembla que de moment únic- és El crash del 2010 (Los libros del lince, 2009), on ja anunciava per avançat que la crisi s’agreujaria.

A diferència d’Oliveres, ell esgrimeix arguments i dades més tècnics, explica les qüestions concretes sobre el funcionament i la pràctica real de l’economia tal i com està instituïda. Sobretot jo destacaria que remarca la influència negativa del poder econòmic real en el nostre model de societat i la política. Així, és crític també però potser no tant amb un discurs de fons com Oliveres, sinó més aviat centrat en les males pràctiques del capitalisme.
Destacaria les idees punyents següents:
-Afirma que Merkel i Sarkozy no són ningú, només titelles del poder econòmic.
-És brutal quan recomana als petits empresaris tancar el seu negoci si no el poden continuar mantenint sense prescindir dels crèdits.
-Malgrat que entén els límits físics del creixement, creu sempre s’ha de créixer o bé perquè és necessitat humana o bé perquè el sistema ens ha inculcat unes idees a seguir (com ara tenir un Audi A3) per no ser uns “desgraciats”. Però tanmateix diu que la crisi sistèmica suposarà un canvi de model, el qual com a conseqüència suposarà l’empobriment de la població.

About Ectòrix

Llicenciat en Història i graduat en Sociologia. Sóc professor que després d'uns anys exercint he anat a Alemanya a seguir la carrera docent. Em dedico, tant intensament com puc, a la política.

Posted on 9 Octubre 2011, in Divulgació, Societat, Vaivé del món and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 2 comentaris.

  1. Completament d’acord amb les propostes d’Oliveres.En quant a Becerra… aixx, crec que ha passat la ratlla del populisme sensacionalista! A veure és molt fàcil dir a un botiguer q no tingui crèdits, clar!

    En quant al decreixement, completament d’acord. cada cop veig més clar que cal canviar tant el model de producció com el de consum!

    • Sí, sens dubte el que diu Oliveres és molt inspirador i té una visió més humanista. L’altre penso que també té raó, però s’ho mira igualment amb criteri econònic.
      Això del decreixement… me n’he d’informar més, però em sembla que voler seguir una mena de model de creixement cap enrera és una mica difícil de portar. Sembla lògic, però, clar, perquè la Terra no aguanta prou, però el que vull dir és que veig difícil que poguem mantenir les mateixes condicions de vida generals que tenim ara.

Comentaris

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: