Els Mossos “passegen” per la cafeteria de la Ciutat de la Justícia

La policia autonòmica catalana ha detingut amb efectius antidisturbis indignats que eren a la Ciutat de la Justícia. D’això, ja en fa un temps, és cert, però ja sabeu que escric normalment els caps de setmana, no gaire sovint, així que no puc publicar a temps les coses, així que ara toca parlar d’això. I ho faig a partir de la resposta que ha adoptat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya envers aquesta actuació, que ja de bon principi va ser criticada: en un text de censura publicat el passat dilluns 10 d’octubre, mostra el seu rebuig total per l’actuació i, fins i tot, considera l’operació un “absolut menyspreu als drets individuals dels ciutadans“. Així mateix, l’organització Jueces por la Democracia també ha ressaltat que aquesta actuació, a banda de de violar els drets individuals, posa en dubte l’autonomia judicial. [Si pogués, enllaçaria els dos documents que la notícia de La Vanguardia esmenta, la condemna de la Sala de Govern del TSJC i el comunicat de Jueces por la Democracia, però no he trobat que estiguessin penjats als seus webs oficials.]

Sens dubte l’actuació dels Mossos d’Esquadra ha estat exagerada i fora de lloc, però no desproporcionada. I dic que no ha estat desproporcionada perquè una cosa només pot ser desproporcionada com a contrari de proporcionada, evidentment; i una cosa només pot ser proporcionada quan és un fet o una acció que s’adequa a la recta mesura en què les circumstàncies legítimes requereixen que s’hagi d’aplicar, és un fet que per rigor cal dur a terme en aquell context. Però aquí és quan ens sobrevé la pregunta: ¿calia que els Mossos irrumpessin amb 50 antidisturbis en un palau de justícia sense autorització judicial per detenir uns pocs indignats que anaven acompanyats dels seus advocats per personar-se davant del jutge quan això no és un acte criminal? La resposta és prou clara: NO, en absolut. Per això dic que la mesura no és desproporcionada, ja que directament no s’havia d’haver aplicat, sinó que ha estat una actuació que estava totalment fora de lloc i no tenia motiu per dur-se a terme.
Dit d’una altra manera: els Mossos d’Esquadra, que, com a cos policial, se suposa que han de d’actuar per ordre judicial per assegurar-se que no és violin els drets civils, dels quals la justícia és garant, han violat descaradament aquests drets que teòricament han de protegir i també, com és evident, respectar. Així doncs, la mateixa policia ha trencat el respecte pels ciutadans i no se sotmet a les normes de l’estat de dret. Aquest ha estat, per tant, un acte il·legal que, a més, queda agreujat pel fet que la irrupció en un tribunal de justícia qüestiona la separació de funcions entre el poder judicial i la força policial. Un tribunal és purament competència tribunal i, com a organisme estructural bàsic de l’estat de dret, garanteix els drets civils sense la intervenció directa de la policia, la qual no pot accedir a edificis judicials sense l’autorització expressa de les mateixes autoritats judicials.
No cal dir que aquest mesura absolutament antidemocràtica i greument insultant se suma a les moltes actuacions dels Mossos que es poden considerar desproporcionades. No cal que recordi el que va passar en el desallotjament de Plaça Catalunya, el qual el Síndic de greuges també va criticar. I, com ja vaig escriure justament referint-me a aquest fet, jo entenc que el responsable últim és el conseller d’Interior, Felip Puig, i més si ell mateix algun cop ja ha dit que es fa responsable de les actuacions policials i ampara el cos policial com si fos el seu fill mimat.

La pregunta és: pensen detenir algú per aquest acte? Les dimissions -si n’hi ha- no són prou, ja que, repeteixo, això és un vil acte que qüestiona l’estat de dret des de les mateixes institucions de l’estat de dret, per la qual cosa perden legitimitat. El conseller d’Interior ha demanat disculpes, però això no és prou, és una simple frase irrisòria pronunciada per un polític hipòcrita. L’actuació de la policia ha estat molt però que molt greu (per això els mateixos jutges afirmen que la policia ha menystingut els drets jurídics i civils fonamentals dels ciutadans), i que les mateixes autoritats diguin que hi ha hagut descoordinació només fa que agreujar la cosa (de fet, que hi hagin anat 50 antidisturbis potser vol dir que en realitat hi ha hagut massa coordinació). Amb això vull dir que la tasca moral d’un membre del gabinet de govern és rebre les responsabilitats d’un acte tan greu com és la violació dels drets dels ciutadans. Recordo que en aquest mateix escrit que he citat, els jutges també reclamen que s’han d’assumir responsabilitats en els estrats superiors de l’administració. En aquest cas, està clar que les responsabilitats recauen en darrer terme sobre Felip Puig, que indubtablement hauria de dimitir.
A tot això, cal saber que recentment uns quants indignats han decidit denunciar el conseller d’Interior, entre altres autoritats i policies individuals, per l’actuació policial en el moment de desallotjar Plaça Catalunya fa uns cinc mesos, actuació per la qual també, com ja vaig escriure, ha de dimitir.

Aquesta actuació policial i aquesta actitud tan superba del conseller és un motiu més que em porta a indignar-me encara més. Ja n’hi ha prou, senyors que detenten el poder, de no respectar-nos, de passar-se pel forro les normes que vostès mateixos promouen i de corrompre la democràcia. Aquest és un clar motiu pel qual cal sortir al carrer (entre altres coses), perquè aquesta actuació flirteja amb l’autoritarisme feixista: s’estan carregant els principis ideològics de la democràcia i estan dinamitant les bases de l’estat social i de dret, però ho amaguen tot amb un sofisme cínic i complaent de la nostra actitud, com a ciutadans, passiva.

Anuncis

About Ectòrix

Llicenciat en Història i graduat en Sociologia. Sóc professor interí i em dedico, tant intensament com puc, a la política.

Posted on 21 Octubre 2011, in Dins les nostres fronteres, Opinió, Política and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 4 comentaris.

  1. Un motiu més de reprovació social i judicial sobre Felip Puig: el TSJC considera que la conselleria d’Interior vulnerà els drets de reunió en la manifestació indignada del 18 de setembre. Llegiu-ho aquí: http://www.lavanguardia.com/politica/20111025/54236790030/el-tsjc-reprende-a-interior-por-vulnerar-el-derecho-de-manifestacion-de-los-indignados.html
    I el conseller encara no vol dimitir… ai! Què en farem de la democràcia amb aquests polítics fariseus?! I, a sobre, el president Mas va dir qeu recolzava Puig en totes les cirsumstàncies. Això vol dir que, si Puig no dimiteix (que per decència i responsabilitat democràtica ho hauria de fer), també Mas, que per l’actuació del seu conseller està quedant deslegitimat, hauria de dimitir. Que s’ho facin mirar.

  1. Retroenllaç: Infobloc: 101 articles i vacances « El principi de…

  2. Retroenllaç: Infobloc: repàs de 2012 i vacances d’any nou « El principi de…

  3. Retroenllaç: Infoblog: dos anys ja | El principi de...

Comentaris

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: