Crònica del 29-F a Barcelona

Avui us faré una crònica de la vaga universitària del passat 29 de febrer, tal com la vaig viure jo, segons la meva experiència, a la ciutat de Barcelona, crònica en realitat no tant de la vaga en extensió sinó centrada en la manifestació. Així ho vaig fer també amb la darrera vaga universitària, que es va produir només tres mesos enrera, el 17 de novembre.
Nota: les imatges, les fotos, són pròpies, fetes per mi mateix, llevat que s’indiqui el contrari. Si les voleu compartir, sisplau digueu-ne l’autoria.

Per començar, us diré de què es tractava i us enllaçaré amb les notícies dels mitjans de comunicació oficials. Era una vaga general a les universitats públiques catalanes convocada i impulsada per la PUDUP, secundada i legalitzada pels sindicats, tant de treballadors com d’estudiants. La vaga s’emmarca en el context de lluita universitària generada en la majoria dels casos, evidentment, pel moviment estudiantil, que s’encarrega de dur a termes les accions descentralitzades a les facultats de les universitats. Estaven convocats els 166.000 estudiants que h iha a Catalunya, 16.000 docents i 10.000 administratius.
La vaga també es va estendre per 25 ciutats de l’Estat espanyol, d’on jo destacaria també la multitudinària manifestació de València.

Podeu trobar aquí la videonotícia de TVE, aquí una de TVC i podeu llegir aquí el seguiment en directe (ara ja no és en directe) de La Vanguardia, on també podeu trobar tot un seguit d’altres enllaços. El diari Ara també ha tret tot un seguit de notícies i reportatges sobre la vaga i les protestes estudiantils no només centrats en els aldarulls: per exemple, aquí podeu llegir el que la redacció considera “quatre claus” per entendre el conflicte universitari.
He d’afegir que, de la vaga anterior, a mi em va semblar que els mitjans no se’n van fer gaire ressò, i d’aquesta, en canvi, es fa massa ressò dels actes bandàlics i no s’ha informat gaire bé de la manifestació en si, que va ser totalment exitosa. Les imatges de les notícies consten tot sovint de pràcticament només enfrontaments i els incendis. Malgrat que això pugui ser molt greu (de fet, ho és), no cal “informar-ne” gaire, ja que així s’acaba fent desinformació (n’és un clar exemple aquesta notícia de BTV, que només parla dels incidents i ja està). Amb aquesta crònica espero narrar bé i correctament com va transcórrer realment la manifestació i com es van creuar entre la manifestació els incidents, i què vaig veure després de la manifestació.

Un cop dit tot això, ara ja passo a explicar què vaig viure: vaig anar a la meva facultat (Economia i Empresa, UB) a quarts de deu del matí, facultat que havia estat ocupada a la nit, on s’havien fet piquets inútils a primera hora del matí i que tenia algunes guixades a les parets. A diferència de l’altra vaga, aquest cop no es va poder fer tanta feina d’informació i divulgació de la convocatòria, aquí com en altres facultats, penso, per això hom temia que la cosa no seria un èxit. En tot cas, a primera hora la facultat estava buida, pràcticament ningú pels passadissos, però ja entorn de les deu hi havia més moviment, relativament bastant per ser vaga.

Per tal d’anar a la manifestació de Pl. Universitat al migdia, pels volts de les deu vam tallar l’Avinguda Diagonal per fer des d’aquest campus nord una manifestació fins al punt de trobada. Estava pensat que altres columnes d’estudiants també confluirien a Pl. Universitat a l’hora marcada des d’altres llocs de la ciutat. En aquest cas, n’érem uns quants, evidentment, que ens agrupem i obrim una pancarta. Destaca el fet que hi havia professors i sobretot PAS a banda dels estudiants. Com a mínim, 500 persones, de ben segur, acompanyades a més per una furgoneta de CC.OO..
Mentre baixàvem per la Diagonal, amb un parell de cotxes de la policia i força periodistes al nostre voltant, a més, el grup es va anar fent més gran, tant perquè s’hi anava apuntant més gent o ja hi arribava, com perquè estava organitzat de tal manera que s’hi ajuntessin blocs de manifestants que venien d’altres llocs. En realitat, no m’hi vaig fixar bé, si abans de girar pel Carrer Balmes va confluir amb nosaltres un altre grup, però en tot cas n’érem més que abans. Hi havia també, tot s’ha de dir, uns quants (potser 5) manifestants encaputxats, que ho estaven per no ser identificats quan feien pintades, la majoria anarquistes, sobre les parets i els vidres d’establiments símbols del capitalisme, com la Caixa, davant d’on també es va llegir un text de denúncia, encara que crec que la gent de la manifestació estava ben animada i va continuar el seu camí mentre la veu parlava de fons.
Més endavant, a la cantonada amb el Carrer València, si no m’equivoco, un cop la columna va baixar per Balmes, es va unir a nosaltres un altre grup nombrós d’estudiants, per tal d’anar tots junts a Universitat. Així mateix es va fer també en la manifestació del 17-N, i dic jo que ara en deuríem ser dos mil o més.

La manisfetació de dos quarts d’una del migdia havia de ser la gran, que congregués tots els participants (i més) de les diverses manifestacions que s’havien celebrat per diversos llocs de la ciutat. Certament, la Plaça Universitat estava plena, molt més del que la gent esperava, amb molta animació, moltes pancartes i eslògans i persones diverses. La manifestació havia de dirigir-se per Pelai, però ho ha fet al final per la Ronda perquè no s’ha pogut orientar bé la capçalera perquè la gran quantitat de gent ho impedia: a dos quarts d’una va arribar des de Pelai una nombrosa columna d’estudiants de secundària, que es van col·locar al principi de la manifestació, tot i que estava pensat que fos el bloc del campus nord qui marqués el pas inicial. Al final, el campus nord va anar al darrera dels de secundària. Tot i així ja dic que no estava tot perfectament definit, sinó que es barrejava bastant la gent, l’organització es va veure desbordada (potser per això també més endavant no es van poder evitar incidients a la Borsa).

Al principi de la manifestació, es va posar un camió amb un potent equip de so, que havia de guiar la gent i cridar consignes. Tant abans com durant la manifestació, però sobretot just abans d’arrencar, el camió està ple de periodistes, i molts altres que hi havia al carrer.
Bé, doncs, la manifestació va començar a caminar, en batibull de gent i periodistes rondant per allà. Va ser a Passeig de Gràcia quan, per l’amplitud, la capçalera va quedar ben estesa i ben visible. De debò que la manifestació era molt llarga (mireu la foto de la dreta) i a l’alçada de la borsa encara que hi deuria haver gent a Plaça Universitat.

A l’alçada de la borsa, estava pensat de dur a terme una acció de protesta i crítica, amb la lectura d’un manifest i la crema d’un ninot i uns taüts que representessin la intenció dels poders financers de destruir l’educació pública. No es va poder fer coordinadament, per la quantitat de gent, així que el manifest no es va llegir i enmig (que no a la meitat) de la manifestació (no a la capçalera, que és quan convé fer les accions organitzades) es va cremar el taüt i el ninot. No sé si va ser també per aquest motiu que es va congregar molt gent a la borsa, alguns molt joves, i gairebé va trencar la manifestació en dues parts. Hi havia una gran multitud quieta entorn de la borsa, que no continuava caminant. Era un grup nombrós que feia pinya entre tots i sempre cridava, i també llençaven alguns ous. A sobre, el cabal de la manifestació va continuar venint per Passeig de Gràcia: en aquest bloc de manifestants hi havia músics que tocaven i darrera seu hom portava una gran pancarta (foto).
Per davant d’aquest bloc de gent, doncs, hi havia la multitud de la borsa, que en certa manera va fer de tap i es va impossibilitar que la manifestació transcorregués bé, amb grups de persones dispersos pel carrer i gent “normal” per les voreres. Va ser en aquest moment, quan el final de la manifestació va anar a parar a la borsa i pretenia passar a l’altre costat (per dir-ho d’alguna manera) de la multitud congregada, quan la policia, perquè se sentia pressionada -imagino- i perquè ja algun encaputxat de la multitud es va passar fent de les seves (com sabreu per les notícies), va actuar. Jo diria que no van carregar exactament, però no ho puc confirmar perquè ja era 100 metres cap amunt, on la manifestació no era un flux compacte. El que va passar és que van venir des de baix de Passeig de Gràcia les furgonetes dels antidisturbis amb alguns mossos acompanyant-les a peu, i es van dedicar a fer d’escombra per endur-se la multitud de davant de la borsa. Amb això, però, tant empenyien els manifestants que pretenien seguir el seu camí, com els manifestants que xiulaven, com la gent corrent que hi havia per carrer.

Era entorn un quart i mig de tres, si no m’equivoco, i jo ja no hi era, sinó que vaig continuar el recorregut de la manifestació per Aragó i després anava per Balmes. La capçalera encara la tenia lluny, i aquella alçada de la manifestació la gent estava una mica dispersa.
Si no m’equivoco, allà a Aragó hi ha un edifici de la Generalitat, els treballadors del qual van sortir del carrer i aplaudien quan ens veien, la qual cosa és significativa i vol dir que una cosa són els funcionaris i una altra el poder objectivat del govern o dels poders financers. Això a vegades ho hauríem de tenir en compte, igual com passa amb els treballadors bancaris. El que sí que sé és que estava pensat de fer una altra acció reivindicativa davant del Departament d’Economia i Coneixement, però es troba a Ramble Catalunya, i per allà no vam passar perquè es va canviar el recorregut per la gran massa de gent participant a la manifestació. Així que va prosseguir pel carrer Balmes, pel costat del seminari, i després va girar per darrera de la universitat, carrer Diputació. Jo hi vaig passar quan la gent ja havia entrat als jardins i pretenia ocupar el rectorat, i mentrestant jo ja sentia la megafonia del camió de la capçalera. Qui va entrar a la universitat, jo entenc que era un grup de manifestants que es va apartar i es va despenjar, de manera que així encara el flux de gent va quedar més interromput.
La capçalera va girar per Muntaner cap a Gran Via i Pl. Universitat de nou. Aquí sí que hi havia grup compacte, és clar, però de fet ja a davant de la universitat hi havia gent que segurament havia participat de la manifestació però estava despenjada. I ara bàsicament tot el que quedava eren estudiants, però no sé com estava la part final del que restava de manifestació. Allà davant de l’edifici històric es va donar la manifestació per acabada, però el mateix clima va portar a entrar dins de l’edifici, tot i que per darrera ja n’hi havia que hi havien entrat. Això era abans de les tres de la tarda, que és quan penso que a Diputació alguns exaltats ja es van dedicar a cremar contenidors. De fet, es volia celebrar una assemblea enmig de la Gran Via, i hi havia molt gent, però estàvem tots tensos per si venia la policia, tot i que no tenia per què, les furgonetes de la qual vèiem pujar i baixar contínuament, amb les alarmes posades, pel carrer Balmes.

Abans d’un quart de quatre jo ja vaig marxar, però em vaig quedar a la cantonada de Balmes amb la Ronda veient una mica què passava. Per començar, la Ronda tenia gent al carrer, sense fer cap altra cosa que estar-se allà, i a la cantonada de més amunt veia els camions de bombers i les furgonetes. També hi havia un grup de furgones que sempre donaven la volta a la mansana, i ho feien a més a tot gas i agafaven les corbes bastant tancades. A un quar de quatre és quan vaig veure una fumarada ben negra, que venia de per allà, no sé on exactament: un camió de bombers va baixar per Balmes i va entrar a Gran Via, i la gent el deixava passar perfectament.

A partir d’aquí, ja sí que me’n vaig anar. L’únic que puc afegir és que, sincerament, no sé si els que provoquen aldarulls sempre són “infiltrats” (en el sentit que també són estudiants, però sí que és cert que alguns vénen expressament i no formen part constitutiva de la manifestació), però sí que són professionals de la violència estúpids que aprofiten l’avinentesa (o, millor dit, n’abusen) per fer de les seves, sense lògica i totalment al marge de la significació real de la protesta i del sentir majoritari.
No en tenia ni idea que hi hagués tants petits nuclis de protesta i tants actes violents, alguns, segons sembla, realment forts. Me n’he assabentat a casa. El conseller Puig ha demanat que els violents siguin aïllats, cosa que em sembla prou sensata, encara que no sempre pot ser fàcil de fer. Certament, per una altra manifestació, caldrà més bona organització i control.

 

Malgrat que el seguiment de la vaga potser no ha estat tan generalitzat com es pensava (però tot i així ben gran, no s’ha de minimitzar com sempre fa el govern i els mitjans de comunicació), la manifestació ha estat espectacularment multitudinària i ha desbordat totes les expectatives, sense cap mena de dubte. És cert que pot haver tingut una incidència desigual, com diu el govern, aquestes coses sempre passen, depèn de la facultat. Tanmateix, d’altra banda la manifestació sí que ha estat totalment existosa i multitudinària: 60.000 persones deien els organtizadors durant la mateixa manifestació, la qual cosa és veritablement impressionant, diu molt de la lluita universitària malgrat la incidència desigual, i de ben segur que ha estat la manifestació més gran que s’ha fet mai de membres de la comunitat universitària. La passada vaga del 17-N ja va ser una de les més grans, amb 20.000 persones, per tant imagineu-vos ara amb 60.000! Si no vaig errat, una altra de les més grans va ser la del 2001 en contra de la LOU, amb més manifestants dels que hi havia el passat novembre.

Anuncis

About Ectòrix

Llicenciat en Història i graduat en Sociologia. Sóc professor interí i em dedico, tant intensament com puc, a la política.

Posted on 3 Març 2012, in Educació, Informació, Societat and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 3 comentaris.

Comentaris

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: