Es presenta la IPP per defensar el sistema de sanitat català

Aquest dissabte 10 de març es va presentar en societat, sota la mirada dels mitjans de comunicació, però potser sense que se li oferís tanta cobertura com hauria de tenir, la iniciativa penal popular que pretén portar als tribunals els càrrecs polítics catalans responsables del desmantellament del sistema sanitari català, sota argument jurídic (i ètic) que el govern no segueix el seu deure de prestar serveis socials i garantir així el dret a la salut; dit d’una altra manera, s’acusen aquestes autoritats polítiques de violar (i jo interpreto, de manera organitzada) els drets socials i humans de tota la ciutadania. Sens dubte té una gran transcedència, això mai no havia passat. Jo ho trobo molt bé. Pot semblar una acció una mica grandiloqüent, però certament és l’única manera d’acció civil organitzada i en base legal real i justificada d’acord amb els mateixos principis de l’estat del benestar per salvar justament el sistema. De la mateixa manera com a Islàndia s’està jutjant l’expresident per irresponsabilitat polítca per portar el país a la crisi, també aquí la ciutadania per mitjà d’unes entitats s’ha organitzat per portar als tribunals aquests responsables polítics; és igual de legítim.
Algun cop ja he parlat d’aquesta iniciativa, sobretot quan vaig exposar (ja fa tres mesos) el perill de les polítiques neoliberals que suposa precisament per a la satisfacció i observació del dret universal a la salut, motiu aquest justificatori i legitimador de la IPP. En ocasió de la presentació d’aquesta IPP, us transcric l’article que explica com va anar que ha escrit la presidenta de Dempeus per la Salut Pública al seu bloc. D’altra banda, també us enllaço la notícia que n’ha fet TV3.

 

#IPPfemsalut Esta crisis no la pagamos, y menos con nuestra salud!

Explica ElPais:La muerte por aneurisma de una mujer que deambuló 65 horas por cuatro hospitales de Cataluña ha dejado ya de ser un caso particular. Una veintena de organizaciones y entidades sociales de toda Cataluña han presentado un escrito en el juzgado que investiga el caso para poder ejercer la acción popular. Se trata de una iniciativa sin precedentes en el que estas entidades, como representantes de la sociedad, comparecen ante la justicia para denunciar los recortes y el deterioro que está sufriendo la sanidad pública catalana y exigir responsabilidades.

La iniciativa penal popular (IPP), ha sido presentada esta mañana en el auditorio de la Universidad Pompeu Fabra de Barcelona con la asistencia de más de 400 personas y una pancarta con el lema: Hagamos salud: Boi y Mas a los tribunales. Se han leído los 10 puntos de la argumentación de la IPP. En la foto, leyendo el punto núm. 10:

Angels Martinez Castells - IPP - Dempeus per la Salut Pública

Angels Martinez Castells - IPP - Dempeus per la Salut Pública

La IPP presentada esta mañana está apoyada por Dempeus per la Salut Pública, los sindicatos CC OO, UGT, CGT y Catac, la Confederació de Federacions d’Associacions de Veïns de Catalunya, la FAVB, ATTAC-acordem, CAPS, FADSP, asociaciones vecinales de diversas ciudades, la CUP de Reus, UnitspelCap, Ateneu Roig, la revista cafeambllet, y muchas organizaciones más que se van sumando… El proceso sólo acaba de empezar. “Estamos construyendo un movimiento ciudadano para recuperar el sistema público de salud que teníamos y una manera de hacerlo es acudir a los tribunales”, ha explicado Antoni Barbarà, portavoz de las entidades. La idea fundamental es que los responsables de los recortes respondan ante la ciudadanía y ante todos los estamentos que deberían defender los derechos de las personas.

Entre los asistentes estaba el exfiscal anticorrupción Carlos Jiménez Villarejo. Representantes de las asociaciones que suscriben la IPP han leído un decálogo en el que se denuncian los recortes y a sus responsables políticos. Natalia Fuertes, la hija de Carmen Mesa, ha concluido el acto agradeciendo el apoyo de las entidades. Después se ha guardado un minuto de silencio en recuerdo de todas las personas que puedan haber fallecido a causa de los recortes y de Silvia Martínez, una de las fundadoras de la IPP y destacada dirigente del Moviment Ter-Brugent. Los asistentes al acto han partido en manifestación hasta el Palacio de Justicia de Barcelona encabezados por los iaioflautas.

Enlaces donde puedes encontrar más información: El blog de la IPP, Dempeus, cafeAMBllet, la Ratera

About Ectòrix

Llicenciat en Història i graduat en Sociologia. Sóc professor que després d'uns anys exercint he anat a Alemanya a seguir la carrera docent. Em dedico, tant intensament com puc, a la política.

Posted on 11 Març 2012, in Dins les nostres fronteres, Informació, Política and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 comentaris.

  1. ieeep! Aquí hi havia una destacada delegació dels “iaioflautes hospitalencs” que ja fa 130 dies que ocupen un CAP de Bellvitge i que son l’avantguarda política de la revolució!

    Jo a la seva edat em demano ser com ells!

    • Ha, ha! L’avantguarda de la revolució: si mai s’enfronten a la policia, que sàpiguen els agents que les crosses i la tossuderia típica dels iaios poden fer molt de mal!
      Necessito investigar una mica per saber quins llocs estan ocupats per “iaioflautes” o altres persones, quins nuclis durs queden del que penso que són reminiscències del 15-M.

Comentaris

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: