El 29-M i la policia

Durant la passada vaga general, van ocórrer uns quants incidents, alguns bastant greus. Avui no vull extendre’m sobre la qüestió, només vull fer palesa la meva crítica a les accions a vegades purament repressores de la policia i a la mala gestió que en fa el conseller Puig. Ja preparo altres articles per explicar bé les noves polítiques que limiten més les llibretats que volen fer tant el conseller d’Interior com el ministre d’Interior (el tàndem fatal), i per reflexionar i també criticar la violència anàrquica que els més radicals mostren sense sentit, tot sabent, cal reconèixer-ho, que entre els encaputxats hi ha tant fastigosos policies infiltrats que inciten la brega, com energúmens que es diuen demòcrates però són feixistes difressats i que destruixen allò mateix que defensen.
Però ja dic que ara la qüestió només es mostrar breument a partir d’uns vídeos i un exemple que posaré a continuació l’ús inapropiat de les dites forces de l’ordre.

Per començar, tots sabem el paper que juguen els agents infiltrats. No poden ser identificats, no s’hi pot parlar. Però tothom els reconeix i sap què fan. Precisament perquè la policia, i, per extensió, les forces del sistema que són les qui tenen ara mateix el poder, sap com es mouen les masses, les incita i les provoca atiant les flames de la ràbia o odi que sent la gent. Llàstima que no es pugui controlar, i a vegades tenen les ganes per atacar la policia a flor de pell. I igualment, per suposat, els agents també comencen a vegades a incendiar ells els contenidors. Jo a la manifestació en vaig veure, d’agents, apartats de la multitud i arraconats al costat dels contenidors, així quan vinguessin els “violents de debò” ja estarien preparats.
Ara em direu alguns, potser, que tambe hi havia anarquistes salvatges i tot això. Sí, és cert, ho he dit més amunt, però jo estic cansat sempre de relativitzar les coses dient uns ho han fet malament, i altres també; que sí, que és cert, però hem de tenir en compte que ara mateix estem parlant del que fa la policia i el govern, independentment del que facin els altres, cal tractar analíticament aquesta situació a partir de les seves característiques. A més hi ha una clara diferència entre uns i altres: la policia representa l’ordre de debò, reprsenta l’Estat i la llei; el govern i els polítics representen els valors de la democràcia. Els anarquistes salvatges, no. Per això, aquell qui provoca la violència i juga amb la demagògia des d’una bona posició i d’un bon estatus social, llavors aquell és qui corromp el sistema i qui en perverteix els ideals. Els altres, són producte de les circumstàncies, siguin o no reaccions al poder. Però bé, sobre això ja dic que en continuaré parlant properament (i “properament”, com que escric només un cop a la setmana o potser dos, vol dir d’aquí a unes setmanes): detallaré més bé la involució autoritària, reflexionaré més sobre violència, protestes i policia, i criticaré aquest anarquisme salvatge.

Aquest és un primer vídeo, per si no l’havíeu vist. En realitat, res del que dic no és nou: són exactament les mateixes tàctiques que s’han fet servir sempre: el poder difon la por, inicia el aldarulls per provocar la gent i emetre una mala imatge, limita la violència on toca i on no, no.
Això és un acte informal de la policia, però també hi havia actes, per acció o inacció, formals de la policia que van ser totalment impactants i sonats: hi havia força policia pel centre per “seguretat”, malgrat també que tothom sap que si la hi poses pots provocar la gent perquè està enrabiada, però en canvi no n’hi havia i no n’hi va anar de seguida allà on ja es podia veure que hi hauria brots importants de violència, com per exemple quan van cremar el cafè aquell. I també, i el que trobo pitjor, hom va gasejar la ciutadania general a Pl. Catalunya simplement perquè estava al costat dels radicals. Doncs això no hauria de ser així: jo penso que no és que hagin fet servir gas en 16 anys perquè no calia, sinó que ara el van fer servir perquè els va donar al gana emulant atacs repressius contra la ciutadania bastant anteriors a 16 anys.
De fet, jo el que era motiu d’aquesta entrada i que trobo especialment malament és precisament l’acció formal de la policia, així com la postura política i la summa arrogància, que ja em comença a provocar basques, del conseller Puig. Si abans us he posat un vídeo, ara us en poso un altre, que no té perdició, per expressar això mateix a través de les paraules d’un senyor que es dirigeix personalment al conseller en un clar al·legat contra la mala intervenció policial del dia de la mani i una crítica, molt directa i encertada, a Puig, a banda que també defensa el dret de la ciutadania a manifestar-se i indirectament critica els actes violents.

Bé, i ja per acabar, us exposo la situació dels presoners que van detenir pels aldarulls com a exemple de les reaccions desproporcionades de la policia i com a preludi de la repressió que vindrà a partir de les noves lleis que volen impulsar: resulta que els detinguts porten ja, si no m’he descomptat, 9 dies de presó. Pot estar justificat legalment i tot el que vulgueu, jo no entro a veure si hi ha prou indicis delictius contra els processats perquè se’ls decreti presó preventiva perquè evidentment no sóc expert en dret, però sí que volia que sabéssiu que aquesta gent no tindrà possibilitats de sortir fins d’aquí tres o quatre dies, i no pas perquè siguin perillosos, sinó perquè resulta -segons m’han dit uns amics dels detinguts que estan en contacte amb el seu advocat- que la jutgessa se’n va anar fa uns dies de vacances sense obrir el recurs de la defensa. Mentrestant, ells continuen privats de llibertat en una situació en què ben bé sembla que la presó preventiva hagi excedit el límit indispensable.

Anuncis

About Ectòrix

Llicenciat en Història i graduat en Sociologia. Sóc professor interí i em dedico, tant intensament com puc, a la política.

Posted on 8 Abril 2012, in Dins les nostres fronteres, Opinió, Política and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 4 comentaris.

  1. Entre resistir la pressió dels mercats o la de la població, la dreta ha escollit la segona opció, doncs sempre resulta més fàcil atrevisr-se amb els desprotegits. Per tant, en comptes d’apujar impostos als rics o regular els mercats es reforça a la policia per fer front al auge i radicalització de els protestes!

    • Totalment cert. Envien la policia i li donen molts de recursos, però també utiltizen l’aparell legislatiu en favor seu: la reforma laboral com un atemptat als drets socials bàsica i les properes reformes per endurir les mesures de repressió i de pressó. I, a sobre, l’exèrcit també és un dels que més surt guanyant de tot això. L’altre dia sentia, però ho hauria de comprovar, que el pressupost militar està igualmant el d’educació i santitat junts! Si això és veritat, ja sabem com a quina societat avancem: una en què es vulgui tenir la població controlada en comptes d’oferir-li serveis.

  1. Retroenllaç: Infobloc: repàs de 2012 i vacances d’any nou « El principi de…

  2. Retroenllaç: Infoblog: dos anys ja | El principi de...

Comentaris

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: