Treballar sense cobrar, última fase de l’explotació

Meravellosa aquesta notícia que arriba de La Sexta: una empresa aconsella als joves sense formació acceptar una feina sense cobrar perquè guanyin experiència. Sí, sí, ho heu sentit bé: acceptar una feina sense cobrar. Doncs quina mena de feina és si no cobres? És absurd, perquè la feina, entesa en el mercat laboral, per definició és un treball remunerat. Doncs no, ara resulta que només es tractarà de treballar i punt. Però, altanto, no us penséssiu pas que és una nova forma d’explotació: en realitat, es tracta d’un consell molt ben intencionat, perquè la feina donarà experiència al treballador; és en benefici seu propi que no ha de cobrar.
Doncs jo no confio gens en aquesta recomanació. En realitat, el que veiem és que, d’aquesta manera, com que el treballador no té ni formació ni experiència, doncs sense cobrar surt rentable. De nou, la concepció d’introduir una peça objectivada i instrumental (l’home) en l’engrenatge productiu.

Fa molta gràcia perquè la notícia esmenta un estudi (però no queda clar per la notícia si és l’estudi que fonamenta la recomanació de treballar sense cobrar) que diu que la situació de crisi fa acceptar pitjors condicions laborals i així es rebaixen els salaris. Doncs, escolteu-me, i què es pensen que és no rebre diners a canvi de l’esforç propi? Potser les millors condicions laborals de la vida?? Doncs no. I si els “contractats” treballen gratis fent el que podria fer un altre cobrant, això també farà baixar més els salaris. L’excusa de tenir formació, com s’ha demostrat, ja no és vàlida.
I poso contractats entre cometes perquè aquest és un altre punt a tenir en compte: acceptaran feina sense contracte? Perquè, que jo sàpiga, tot acord entre patró i empleat en el mercat laboral s’ha de fer per un contracte, que defineix clarament el sou. ¿I si realment se signés un contracte en què hi haguessin exactament totes les clàusules d’obligacions del treballador, però cap de les dels drets? En aquest cas, el treballador ja no estaria venent la seva força de treball, sinó que directament estaria “venent” el seu treball. Bé, si no hi ha sou a canvi, no ho està venent, sinó oferint “voluntàriament”. I, com tots sabem, el treball humà és indissociable del cos, que és la seva eina de treball, per la qual cosa estaria entregant el seu propi cos a un altre.
Si la venda de força de treball ja és règim de semiesclavitud, això és pitjor: es tracta de la reconversió final cap a la nova esclavitud. Vet aquí les veritables tendències ideològiques i funcionals del capitalisme.

E. O. Wright distingia entre opressió econòmica i explotació econòmica, caracteritzada aquesta darrera pels mateixos elements de l’opressió més el fet que l’explotador no pot subsistir sense l’explotat.  Sens dubte, si es generalitzés la recomanació d’aquella empresa i es fes efectiva, l’explotació s’enfortiria totalment i veuríem que la relació de benestar interdependent invers (el benestar de la classe explotadora va en detriment del de la classe explotada) s’aguditzaria, gràcies al fet que l’explotat pot estar sota control per la situació de dominació que organitza la nostra societat.
Aquest exemple de treballar “voluntàriament” sense cobrar és només un cas micro que s’emmarca en un context més ampli. Podria semblar que la disminuació de salaris i la relació entre experiència i formació justifiquen la proposta llençada de treballar sense cobrar. Però vegem també com és el context a nivell macro: hi ha “crisi”, que materialment afecta per les dinàmiques del mercat i per l’austeritat. Llavors, si és en aquest context on s’argumenta que treballar sense cobrar és en benefici del treballador, es pot extrapolar que l’austeritat aplicada (segons una línia ideològica clara, no ens n’oblidéssim) també és beneficiosa per al treballador (i, de fet, així es diu en el discurs). Però, cui prodest?

Alegrem-nos perquè aquesta “recomanació” no està gaire estesa, però ja hi arribarem, ja. De moment, jo veig que els primers passos sempre els dóna la CEOE amb “idees” que podrien semblar exabruptes però que són, en realitat, la més pura expressió sincera de la mentalitat neoliberal i són la cosificació en el discurs de les característiques funcionals del capitalisme.
És una cosa estructural. A mi em sobta que la gent encara no s’adoni que això és propi del sistema i que, vulguem o no, l’estructura de dominació anirà avançant cap a formes més radicals i explotadores (com aquest exemple de pur esclavisme potencial demostra). Les anàlisis de Marx no estaven en absolut equivocades.

About Ectòrix

Llicenciat en Història i graduat en Sociologia. Sóc professor que després d'uns anys exercint he anat a Alemanya a seguir la carrera docent. Em dedico, tant intensament com puc, a la política.

Posted on 10 Juny 2012, in Dins les nostres fronteres, Opinió, Política and tagged , , . Bookmark the permalink. 9 comentaris.

 1. El que em pregunto és si no tenim cap mena de dret, si no cobrem, què tenim a perdre? Quan ja no és té aquesta por, és molt més senzill que creixin els radicalismes. O sigui, el control sobre l’explotat ha de tenir una opressió basada en la por a que no es reclamin els drets.
  Tal com diu Marx, al final l’oprimit es rebota, es revoluciona i canvia les regles del joc del poder. Encara que sigui per establir un nou ordre de relació entre opressors i oprimits.

  • Però hi ha una precisió: no només la dominació pot estar sustinguda per la por, sinó també pel “convenciment”. El convenciament de la mateixa classe oprimida que les coses no poden canviar, o que ja estan bé; o la no-sensació d’estar explotat.
   Si hom veu que tots compartim la mateixa “experiència”, com en va dir E. O. Wright, llavors ens podrem organitzar. Per ara, jo crec que caiem també en aquesta estructura política simple, en no apreciar la dominació a la qual ens tenen subjectes, i per això pugen els radicalismes que són fruit de la mateixa estructura.

 2. Al sector de l’arqueologia està passant! A mi em van acomiadar d’una excavació d’unes foses que vaig descobrir jo i, més tard m’he assabentat que han concedit l’excavació a una universitat que ho excava gratis amb estudiants en pràctiques. M’encanta!

  • La culpa és teva, Arqueòleg, segur! Et van acomiadar perquè segur que eres molt exigent: però com vols cobrar per treballar?! Home…! Hauries d’haver acceptat fer-ho gratis, pel teu bé, per guanyar experiència; perquè, en realitat, el que els obrers no sabeu, és que l’experiència no té preu!

  • Mira, Arqueòleg, conec una situació que també afecta estudiants universitaris: han arribat a les meves oïdes que hi ha alumnes que “treballen” als despatxos dels professors com si estiguessin en pràctiques, i ho fan ells voluntàriament, per guanyar experiència, sí, però també per quedar bé davant del professor. Està molt bé que tinguin voluntat de fer-ho i que vulguin aprendre (de fet, realment a vegades hi ha bones relacions entre professors i alumnes), però resulta que treballen fent el que haurien de fer els becaris: llavors fan feina que no els correspon sense cobrar i dificulten a qui s’ho mereix d’obtenir una plaça de becari.

 3. No sé fins quin punt nosaltres mateixos ens aboquem a treballar gratuitament. Si en èpoques en que el salari ha estat vàries vegades superior al de subsistència l’hem dedicat a consumir el que anteriorment ni ens passava pel cap. Si hem de tornar a fer el mateix més val que ens coloquin davant un abeurador que amb això ja en tenim prou.

  • Certament, sembla que nosaltres mateixos “acceptem” la situació. Però això és per la força de les condicions estructurals materials sobre l’individu. Potser caldria tenir-ne consciència per evitar-ho, però el funcionament de la societat porta a consumir, per exemple, i això a ulls d’un individu corrent no pot semblar dolent.

 1. Retroenllaç: Infobloc: repàs de 2012 i vacances d’any nou « El principi de…

 2. Retroenllaç: Infoblog: dos anys ja | El principi de...

Comentaris

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: