L’opi del poble

Un fanstasma volta per Espanya: el fantasma del patriotisme banal i del futbol eixelebrat. Ja sabeu a què em refereixo. I no vull fer un comentari extens sobre la qüestió, a més estic segur que ja està molt vist criticar la ignorància cívica dels ultres i segur que compartiu el que diré. Simplement us indicaré alguns fets ocorreguts durant la gran celebració i us indicaré, amb tota una tira d’imatges que poso a sota, els efectes polítics (en realitat, sovint “efectes” en negatiu, per la seva absència) que tenen el futbol i les celebracions d’aquesta mena.

Per començar, aquí una informació real i contrastada (llegiu-ho, explica alguns fets i enllaça moltes fonts) dels incidents, no pas accidentals sinó expressos (però també impetuosos), de la celebració per la victòria de La Roja. Els ultres espanyolistes (és a dir, feixistes), han provocat uns quants actes salvatges i certament delictius, i han mostrat simbologia i gestos feixistes. Aquí podeu veure una selecció de fotos. Per exemple, a Badalona els ultres, gent molt curta de gambals, van cremar 8 cotxes. Curiosament, això queda minimitzat en el discurs oficial i no surt en els mitjans de comunicació i, vés per on, no hi ha desplegament policial especial per frenar aquesta autèntica fúria salvatge. No em malentengueu: no vull donar la raó als conservadors quan diuen que és terrorisme urbà, ja que no ho és (almenys no ho pot ser fins que no hi hagi una confrontació clara i oberta: per exemple, seguidors ultres espanyolistes que, mentre cridessin pel carrer, es dediquessin a cremar les cases d’immigrants en un barri amb alta proporció de població estrangera. Però segur que arribarà…). Però sí que són purs actes de vandalisme i violència gratuïta. A més, no sorgeixen de manifestacions polítiques racionals, sinó d’autèntics estats psicològics de frenesí d’uns individus alienats. No és racional, és primitiu. No és una expressió col·lectiva amb projecció social, sinó un bogeria individual engrandida pel deliri patrioter col·lectiu. Això sí que és un vertader perill per a l’ordre públic i el benestar individual i col·lectiu. I emfatitzo: ho és sobretot pel seu origen emotivista, irracional i eixelebrat.
Per què no s’intenta frenar, això? Per què no ens eduquen perquè no caiguem hipnotitzats davant d’un partit de futbol? I, el més important, per què els polítics tenen tant d’interès a mostrar-se propers als esdeveniments esportius, notablement el futbol, “importants”, en canvi no es mostren interessats a donar explicacions sobre mesures polítiques socialment profundament transcendents (això és, que de debò afecten de manera pràctica i material les nostres vides, cosa que no fa un gol, per exemple)? Aquesta vinculació és expressament buscada, per tant conscient, i per això mateix alhora irresponsable.

Aquest text, Estoy cansado de ser español, una expressió exterior del sentir interior, és prou interessant per llegir i combina  la reflexió dels efectes anestesiants del futbol amb la política espanyola. Bé, potser el sentit global és una mica exagerat, però m’ha agradat i demostra allò que deia més amunt de la importància política que té, en el fons, el futbol.
Així mateix, per veure les paradoxes del futbol com a esport, alhora que com a instrumentalització política en el context sociopolític actual (en definitiva, els efectes de l’opi del poble sobre les masses), aquí unes imatges i un vídeo prou il·lustratius que volten per internet:

 

 

 

 

 

 

 

 

Anuncis

About Ectòrix

Llicenciat en Història i graduat en Sociologia. Sóc professor interí i em dedico, tant intensament com puc, a la política.

Posted on 4 Juliol 2012, in Dins les nostres fronteres, Opinió, Política and tagged , , , . Bookmark the permalink. 1 comentari.

Comentaris

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: