Zeitgeist (documental)

Avui voldria fer-vos coneixedors d’una esplèndida sèrie documental que consta de 3 pel·lícules diferents i se’n prepara encara una de quarta per l’any vinent. Es tracta de Zeitgeist. Sembla difícil establir potser un tema determinat per a cada pel·lícula, però certament cada una vol transmetre unes idees, que en el fons són les mateixes, i explica moltes coses relacionades amb la societat i la política (sobretot vinculada a Estats Units, clar) a partir d’una reflexió i exposició de certs elements culturals i sociològics, per tal de mostrar-nos els entrellats de la societat i la política, per fer-nos ser crítics i potser per fer-nos arribar el missatge, en última instància, que hauríem de canviar de model sociopoliticoeconòmic (potser el darrer documental, el més llarg de tots, és el més explícit en aquest sentit).

Es tracta d’un documental, en conjunt, que trobo molt bo i és altament recomanable de veure. A sota us poso els vídeos que podem trobar al Youtube, tot i que no en perfecta qualitat. Abans de mirar-los, deixeu-me dir que trobo molt encertat el nom: Zeitgeist és una paraula alemanya que significa ‘fantasma del temps’. Es refereix, ho podem veure pel documental, al que queda en el nostre moment actual de l’evolució de la societat com a conseqüència dels temps passats, quina ha estat l’orientació que ha pres la societat i què podem deixar nosaltres en el futur. De fet, en aquest sentit li podem trobar una altra traducció, molt semblant però més metafòrica encara: ‘esperit del temps‘, que vol dir, i aquest seria -com jo ho veig- el tòpic transcendental del documental, aquella mena d’esperit que es manifesta en les accions humanes individuals i, sobretot, col·lectives i en el seu ànim que fa moure la història, allò que impulsa a seguir una orientació o altra, les tendències sociopolítiques que marquen l’ordre social i la vida de la humanitat en el context del món com a planeta, per això els documentals vinculen molts de temes i moltes qüestions. De fet, hauria de detallar que específicament el documental s’hi refereix com a la manipulació dels poderosos sobre les masses, les mentides dites i el control social buscat per encaminar la societat vers un camí determinat.
Potser en certa forma el documental tracta d’escatir allò que en llenguatge sociològic anomenem “lleis socials”, o, com a mínim, les tendències de les formes estructurals regulars d’organització social, que tenen unes causes socials i produeixen uns efectes socials (de manera que tot està interrelacionat), i ho fa prenent com a referent de la reflexió l’ordre socipolític actual.

 

Doncs bé, ara sí, us penjo per ordre els tres documentals:

About Ectòrix

Llicenciat en Història i graduat en Sociologia. Sóc professor que després d'uns anys exercint he anat a Alemanya a seguir la carrera docent. Em dedico, tant intensament com puc, a la política.

Posted on 11 Agost 2012, in Divulgació, Vaivé del món and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 6 comentaris.

 1. Només per posar un contrapunt enllaço un manifest de signe totalment oposat al que aquesta gent de zeitgeist ens explica en les seves produccions:

  Click to access manifiesto_de_unabomber.pdf

  Sobretot no cal obsessionar-se.

  • Ah, sí, el manifest d’Unabomber. És molt bo i trobo que, per l’època quan va ser escrit, s’avançava bastant al seu temps, molt clarivident. Certament les reflexions que fan els de Zeitgeist i aquest senyor són bastant diferents. Sobre això de Zeitgeist, ja m’han dit que s’han conformat en una mena de secta o no sé què, però no hi estic tant posat, només volia deixar els documentals, que trobo prou bons en tots els casos, encara que personalment no acabo de veure realista, factible ni ben argumentat això d’aquesta societat ideal d’economia basada en recursos que defensen.

   • evidentment tot allò que difereixi del que considera el pensament únic és una secta. Crec que parlem de projecte venus de qui es destaca tot el que té de maliciós sense parar-se a pensar sobre el missatge que ens dóna. la veritat és que m’agrada el que s’exposa a zeitgeist. una altra cosa és que ho cregui viable.

   • Sï, ja també ho veig així. El plantejament del documental és bo i l’enfocament crític de la societat el trobo essencialment profund. El seu clar postulat per aquesta societat tecnològica, en canvi, no ho veig tant clar. Sens dubte no tenen en compte el que sociològicament podria tenir de dolent. Per exemple, jo veig que sembla que el govern, ja que tot estaria mecanitzat, prèviament estipulat i “tecnologitzat”, serien les màquines, i no les persones.

    Salutacions!

 1. Retroenllaç: Infobloc: repàs de 2012 i vacances d’any nou « El principi de…

 2. Retroenllaç: Infoblog: dos anys ja | El principi de...

Comentaris

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: