Infobloc: 100 articles i vacances

Estimats lectors, seguidors i subscriptors,

Un any i dos mesos fa que vaig iniciar el bloc, i des de llavors ja he escrit 100 articles (descomptats els “infoblocs”)! Aquesta entrada té per finalitat principal informar-vos d’aquesta fita i celebrar jo mateix d’aquesta manera i autofelicitant-me que hagi arribat fins aquí! Així mateix, de tot aquest centenar d’entrades, a sota, com ja és costum en mi, us poso el llistat de les més interessants.

D’altra banda, voldria dir-vos que, un cop assolida aquesta fita, ara em prendré unes “vacances” de quinze dies, sense publicar res (llevat que sigui molt urgent). No us penséssiu pas que sóc molt egoista i em prenc les “vacances” només per a mi, no. En realitat, ho faig pensant en vosaltes: sé que us encanta el meu bloc i així us dono temps a llegir-vos tot el que he publicat durant l’estiu! 😉
I ara que esmento l’estiu, us he d’informar que a partir d’ara canviaré el ritme de publicació: m’he adonat que les visites al bloc baixen enormement durant l’estiu i m’adono que durant aquesta època no hi ha tanta activitat a la blogosfera. Certament, esteu de vacances. Per contra, és l’època quan jo més publico… però resulta que pràcticament ningú no s’ho llegeix, com podreu deduir, per la qual cosa sembla que els escrits siguin inútils (espero que almenys amb la llista seleccionada de sota no es morin tant de fàstic). Per això he decidit que en els propers estius mantindré el ritme de publicació normal de la resta de l’any (un article per setmana), la qual cosa em farà haver de seleccionar ben detingudament els temes, llevat que noti que hi hagi demanda/interès.

A més a més, també voldria donar una informació a mode d’aclaració per als qui estan subscrits per correu electrònic. Us preciso com funciona la rebuda de l’article: en el moment que jo clico “Publica” en un article, automàticament és enviat per correu tal i com queda escrit en aquell moment, però, altanto, no tal i com defitivament queda publicat. Això és així perquè, després de publicar, puc (i en el 90% dels casos ho faig) arreglar, canviar, modidicar l’article. Les actualitzacions no són enviades per correu electrònic, clar està, i el correu inicialment enviat lògicament no pot ser modificat perquè és quelcom d’estàtic que ja ha estat entregat. Això vol dir que si us interessa veure la versió definitiva de l’article, haureu d’anar al bloc. Però, no us preocupeu: la gran majoria de les vegades que actualitzo un article és per, després d’haver-lo revisat, corregir-ne faltes o canviar alguna paraula o frase. Altres cops, sí que és cert, puc modificar el redactat d’alguna idea perquè crec que queda millor de la nova manera, o afegir o treure frases o canviar-les de lloc. En aquests casos, potser sí que us perdríeu el matís d’informació que puc canviar. Hi ha hagut una vegada, també, quan vaig publicar un article que vaig modificar substancialment: li vaig canviar el redactat i vaig afegir més coses fonamentals per explicar-me millor perquè la primera versió no era del meu agrat. En aquest cas, que va ser amb l’article de la petita reflexió sobre la socialdemocràcia, conscient que els subscriptors per correu no hauríeu pogut llegir el text veritablment important i que jo volia publicar, vaig eliminar l’entrada original i vaig tornar-la a publicar a fi que ho tornéssiu a rebre.

Bé, doncs un cop dit tot això, aquí us poso la selecció d’alguns dels articles que ja he publicat. Ja ho sabeu: són els que trobo interessants i en negreta els que encara poden ser més rellevants. Recordeu que l’últim llistat el vaig publicar fa dos mesos, per tant hi ha pocs articles destacats nous:

Responsabilitat democràtica: comentari de les declaracions del síndic i crítica a la gestió de Puig, a propòsit del desallotjament de Pl. Catalunya.
El tricolor: petita explicació i assaig històric sobre la simbologia liberal de les banderes tricolors.
-[El principi de]… la presumpció d’innocència: comentari i reflexió sobre aquest principi polític.
En pro de la igualtat sexual: comentari a favor dels drets dels homosexuals a partir de tres situacions d’actualitat.
Reflexions sobre els aldarulls del Regne Unit: comentari i reflexions sociològiques d’aquest fenomen.
El papa (el de Roma) i el laïcisme: comentari sobre la postura de l’Església i el laïcisme a Espanya.
Indignes, indignats i indignants: comentari del moviment dels indignats a partir d’una certa valoració simbòlica.
Ideologies i utopies: explicació pròpia sociològica detallada però no perfecta, clar està, d’aquests conceptes.
Ens ho diuen a la cara: la meva opinió i comentari d’aquella aparició d’un trader a la BBC que va dir que s’ho passava pipa fent diners a costa d’altres. Parteixo de la paraula anglesa trader.
El 15-O a Barcelona: crònica de la gran manifestació indignada.
Els Mossos “passegen” per la cafeteria de la Ciutat de la Justícia: crítica a l’actuació policial de principis d’octubre quan els Mossos van irrompre a la Ciutat de la Justícia, i valoro com això perverteix la democràcia.
Prohibició de burques i nicabs: especialment interessants els dos primers articles del tema, on fonamento la noció de llibertat democràtica i comento les implicacions sociopolítiques d’una potencial prohibició. Van acompanyats per una entrevista a una musulmana.
Partits petits: per als interessats en política, vaig comentar i intentar explicar la ideologia de 4 partits polítics petits en quatre entregues: Escons en Blanc, UPyD, Partit Pirata i Partit Humanista.
Drets (per a homosexuals) universals: valoració de la consideració que han de tenir els drets per a homosexuals, de la igualtat i de l’homofòbia.
El dret universal a la salut en perill: exposició de com les polítiques neoliberals violen els drets humans, a partir del cas de la sanitat.
Retorn al masclisme?: comentari valoratiu d’alguns aspectes masclistes i del feminisme.
Descàrregues (i la seva prohibició) per internet: comentari sobre les implicacions de les lleis prohibitives de descàrregues.
El dret universal a l’educació en perill: exposició de com les polítiques neoliberals violen els drets humans, a partir del cas de l’educació.
Retorn al passat: el (neo)liberalisme a l’Espanya popular: comentari crític que fa un esbós del neoliberalisme i marca la tendenciositat de les polítiques dels governs espanyol i català.
Primavera Valenciana: relació de fets de les protestes estudiantils de València de febrer i anàlisi de les implicacions polítiques, com a paradigma de comportaments autoritaris.
Se’n va la Quaresma i arriba la confessionalitat: opinió entorn de l’etern conflicte de la suposada aconfessionalitat d’Espanya, a propòsit de la prohibició d’una manifestació atea que s’havia de celebrar en Dijous Sant.
El 29-M i la policia: forta crítica a l’actuació policial durant la vaga. Enllaçat un vídeo d’un expolicia local que parlava molt clarament i es dirigia directament al conseller Puig.
4 models de dona. Qui és la més masclista?: vaig utilitzar els personatges de Sexe a Nova York per comentar i reflexionar sobre les actituds masclistes i intentar esbrinar qui d’elles era més masclista.
Més limitacions a les llibertats civils: anàlisi detallat de les implicacions efectives i ideològiques de les mesures polítiques i jurídiques per combatre, aparentment, la violència urbana.
Armes antidisturbis, repressió i brutalitat policial: sobre la base de l’exposició de dues noves armes antidisturbis, comento com la violència de l’Estat porta a la brutalitat policial com a mètode repressiu.
Educació, plusvàlua i alienació: breu anàlisi sobre la plusvàlua que s’aconsegueix del sistema universitari i de la situació d’alienació a la qual es estudiants es veuen abocats.
Partitocràcia, perversió democràtica i desgovern: parlo d’aquests termes, però no en faig una valoració pròpia, sinó que resumeixo la intervenció d’Alejandro Nieto al programa Singulars.
Treballar sense cobrar, última fase de l’explotació: crítica i breu anàlisi del que signifiquen unes paraules reals d’una empresa de recursos humans: recomanava als joves acceptar una feina sense cobrar.
Una cançó justificadora del masclisme: faig un comentari sobre el masclisme a partir de la lletra d’una cançó que transmet un clar missatge sexista.
Economia verda (si som daltònics): en la meva primera entrada que tracta directament d’ecologisme presento una crítica a la pretesa sostenibilitat i al creixement sostenible, coses tan pròpies del discurs oficial i que vam poder sentit, per exemple, a la Conferència Rio+20.
Regalar escons al parlament. D’on ve aquesta pràctica?: faig una breu exposició històrica d’una llei electoral majoritària que té 90 anys que sembla que encara condiciona alguns sistemes electorals contemporanis, com el grec, on el partit guanyador obté 50 escons extres al parlament.
Recensió: El fin de la expansión: primera recensió que faig d’un llibre (que tracta de sostenibilitat), però no originàriament per al bloc, sinó que em va ser publicada a la revista Mientras Tanto.
El Bundestag aprova vendre dades personals: informo i reflexiono sobre una notícia sorprenent: el parlament alemany va aprovar vendre les dades personals dels ciutadans a empreses privades.
Militarització de Londres: dos articles sobre el gran desplegament militar a Londres durant el JJOO. Especialment interessant el segon article, un dels més llargs que he escrit, en què analitzo què podem extreure sociològicament de la militarització.
Empúries i “Les darreres hores de Pompeia i Herculà”: simplement una novetat: vaig fer una petita crítica a una exposició.
Zeitgeist (documental): us poso un documental de 3 pel·lícules molt interessant, crític i també original.
Atendre o no atendre irregulars, aquesta no és la qüestió: faig una crítica sobre aquesta decisió del govern i explico que es carrega el principi d’igualtat davant de la sanitat.
Deontologia política: a propòsit de la publicació acadèmica d’un codi ètic per a polítics, critico com de mal enfocada està l’ètica des d’aquest punt de vista: des de quan han de ser uns professors d’universitat els que diguin què és ètic?
Ressenya: Algo va mal: un nou tipus d’article en què presento una mena de fitxa breu sobre allò de què tracta un llibre, en aquest primer article sobre Algo va mal de T. Judt. No és el mateix que la recensió clàssica com la que vaig publicar temps enrera.
8 motius pels quals no em posiciono a favor de la independència: en aquest llarg article (dels més llargs) faig una reflexió crítica general sobre la independència i, sobretot, l’independentisme.
Legalitzar la repressió: una valoració no gaire detallada de com una proposta de CiU d’introduir canvis legals per endurir la repressió i donar cobertura legal a l’abús policial significa la directa introducció de l’autoritarisme en els mecanismes del dret.

Anuncis

About Ectòrix

Llicenciat en Història i graduat en Sociologia. Sóc professor interí i em dedico, tant intensament com puc, a la política.

Posted on 13 Setembre 2012, in Bloc. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Comentaris

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: