En Puig volia dimitir i plega un comissari

Sembla que Interior està patint una crisi bastant forta (de “credibilitat”, segons els diaris), abans que es conformi el nou govern. Tots sabem de què es tracta: errors de coordinació en la cadena de comandament respecte d’un informe sobre els trets de pilotes de goma en ocasió de la pèrdua d’un ull d’Ester Quintana el dia de la vaga general, quan també un mosso va provocar un trau al cap a un adolescent. En les declaracions posteriors de Puig, ben bé feia la impressió que mentís descaradament. Però resulta que no, ja que no tenia la informació necessària i completa de l’assumpte: sembla, i jo m’ho crec, que en realitat es va produir alguna mena de “disfunció” per la qual Puig va donar informació errònia. És més, fins i tot el conseller ha volgut dimitir, cosa aquesta que jo no m’esperava i que potser es materialitzarà finalment quan el govern no estigui en funcions.

Bé, simplement volia donar la meva opinió sobre la qüestió, ja que acostumo a parlar d’aquestes coses i sempre he expressat que en Puig ha de dimitir. La meva opinió d’ara, en realitat, no la faig amb la intenció de tirar encara més trastos al cap del conseller, sinó per criticar el mal funcionament dels Mossos. I és que jo considero molt més greu que no hagi arribat al conseller la informació necessària sobre la qüestió, que no pas que el conseller mateix pogués haver mentit. I més greu encara si la informació se li va amagar deliberadament.
No sé exactament com va anar, però segons sembla llegint els diaris puc entendre que el comissari destituït, Sergi Pla, no va considerar rellevant l’informe sobre els trets i no l’hi va donar al conseller. Ara bé, els diaris ho enfoquen de dues maneres diferents: o bé que la tramitació de l’informe va ser aturat pel comissari per vés a saber quin motiu quan sí que es referia als trets efectuats, o bé que es va donar a Puig la informació estricta que va requerir, per la qual cosa senzillament hi va haver un problema de disfunció dels comandaments, res més. Aquesta versió més neutra, però, em sembla que entra en contradicció amb la primera i és estranya de creure quan l’informe tampoc no va sortir a la llum quan Puig va dir al Parlament dades falses.

Vaja, no em vull posar en aquestes qüestions sobre les versions i què va passar perquè lògicament jo no ho sé exactament. Però sí que és sobre això sobre el que vull donar la meva opinió, en base a l’afirmació que he fet més amunt, aplicable a qualsevol de les dues versions: el comissari no va transmetre l’informe. En la primera possible versió, perquè ell, de manera interessada, no volia perjudicar el seu cap; en la segona possible explicació, perquè va ser incapaç d’assessorar en Puig i, d’acord amb les seves funcions, “donar compte a la superioritat de qualsevol assumpte que hagi de conèixer” (com indica la Llei dels Mossos d’Esquadra). Potser és que jo sóc excessivament rigorós, però jo entenc, segons això, que el comissari va cometre falta en el compliment de les seves obligacions.
Aquesta exposició tindria potser més sentit si no haguessin rodat caps, però així i tot volia deixar-ne constància, també perquè ara és quan puc explicar perquè és més greu que no arribés la informació, que no que Puig pogués mentir: perquè un funcionari, encara que escollit a dit, ha pres una decisió a discreció, relativament, sobre una informació que, per interès social, calia fer-se pública. I perquè això indica que la maquinària burocràtica té molta força i quasi, quasi funciona per si sola, de manera que cohibeix l’acció dels individus: o bé perquè s’autoconvencen que cal mantenir els assumptes tèrbols amagats (seria el primer cas, i si fos cert podria afirmar que no hi ha poder més eficaç que aquell que aconsegueix l’obediència sense necessitat d’ordenar), o bé perquè actuen de manera excessivament “tècnica”, només fixant-se en les particularitats que són requerides (seria el segon cas) o les condicions del seu càrrec, sense possibilitat de raciocini individual.

Finalment, aprofito l’article, ja que he esmentat l’Ester Quintana, per informar-vos d’una xerrada que preparen els professors de la meva facultat d’Economia i Empresa per dimecres, per si us pot interessar, ja que convidaran una amiga de l’Ester per explicar el seu cas. Podeu trobar més informació aquí.

Anuncis

About Ectòrix

Llicenciat en Història i graduat en Sociologia. Sóc professor interí i em dedico, tant intensament com puc, a la política.

Posted on 15 Desembre 2012, in Dins les nostres fronteres, Opinió and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 5 comentaris.

 1. Penso que el responsable és Felip Puig. Perquè és el Conseller d’Interior, i és la seva responsabilitat el correcte funcionament dels Mossos d’Esquadra. Ha estat Conseller d’Interior durant dos anys, temps més que suficient per posar ordre en els mossos. De fet, segurament va ser ell qui va nomenar el seu equip.
  Jo crec que més greu que “la maquina burocràtica cohibeixi el funcionament dels individus” és que aquí, en aquest país, cap responsable es capaç d’assumir les seves responsabilitats i actuar en conseqüència. El que és increïble és que Artur Mas no hagi destituït al Conseller Puig, i que l’Oriol Junqueras no hagi demanat el seu cap en una safata de plata.

 2. Si tu esculls envoltar-te de funcionaris de confiança de la teva corda; d’extrema dreta, amb tics antidemocràtics, corruptes i sobretot molt corporativistes, no et pot estranyar que anteposin els seus interessos i els dels seus companys a l’interès general. En aquest cas, en Puig ha estat coherent al presentar la dimissió, perquè la cagada fou seva al escollir matons, per comandar els mossos d’Esquadra.

  • Pchl1970, estic d’acord amb tu: Puig és el responsable últim, per descomptat. Esprem que no entri en el govern que es formarà properament. I, clar, això que dius que cap persona amb responsabilitats les assumeix quan s’equivoca, també és cert, no hi ha mai responsables en aquest país i certament hom es fixa en altres coses.
   Falta ètica, en útlim terme. I aqui és on venia el meu comentari (potser una mica rar) que el més greu és que la maquinària burocràtica ens empassi, perquè també fa avançar la mateixa ideologia: ¿com pot el cap aquest dels antidisturbis sentir-se responsable de res si ja ha fet el que s’esperava d’ell, que és complir el seu rol i mantenir el sistema de poder igual? I en Puig com a mínim ha reconegut que hi ha “disfuncions”, i si vol plegar em sembla que és perquè ha quedat molt clar que s’ha amagat informació, però això no treu que ell mateix quedi dins del sistema corrupte que ells mateixos formen.

 3. La meva opinió és que en Puig va presentar la seva dimissió perquè s’havia cremat mediàticament durant tota la seva gestió en la Conselleria d’Interior (I ja abans, amb el bat de beisbol) però també com un gest simbòlic per a simular el seu propi penediment al quedar en evidència, doncs cal tenir en compte que la legislatura ja s’acabava. De totes les maneres, es patent que ha fet el ridícul amb l’assumpte de la pilota de goma. I per mi el responsable de l’actuació de Puig, és en Mas, que és qui el va escollir, i més tractant-se d’un partit tant poc democràtic com CDC, on el líder sempre té tan de poder. En Mas, l’havia d’haver cessat, i ja està. Però no ha volgut assumir que es va equivocar al posar en Puig a la Conselleria d’Interior.
  No crec que en Puig torni a ser conseller, la seva gestió ha estat pèssima i no ha aportat res nou a Interior (Incendis a tuti plan amb víctimes mortals, càrregues desproporcionades, ficar en evidència els provocadors de la policia al fer patent la seva presència a punts de control de manifestacions, el desallotjament de Plaça Catalunya, nepotisme (Va fer fer unes oposicions a mida a una familiar ), etc. Puig com la resta dels Consellers del “Govern dels Millors” ha fet un ridícul espantòs. I no obstant, el seu cap torna i les males llengües diuen que no torna sol.

  • Totalment d’acord, Puig és un conseller horrible i un tipus molt prepotent. Està clar que, en termes institucionals, Mas també hauria de plegar, i més quan ell ha dit més d’un cop que es fa responsable dels seus consellers: treure un ull a un ciutadà i amagar informació, corrompre el funcionament de la policia en últim terme, és prou greu. De totes maneres, no el traurà pas, veig. Em sembla que a la dreta aquestes coses ja li va bé, i com més autoritari sigui, millor.

Comentaris

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: