Black Mirror

Avui, una cosa senzilla: us vull recomanar fervosament i animadament que mireu la genial sèrie de televisió Black Mirror. Es tracta d’una sèrie d’aquelles “rares” però contundents, curtes i sense que els capítols tinguin relació entre ells. Cada capítol (només 3 per les dues temporades que té) és una història diferent, una situació social distòpica que vol retratar com si fos un negatiu la nostra societat o el que pot representar.
En realitat, penso que és una sèrie que cal mirar sense saber-ne res, només que és un drama punyent, potser amb un to satíric -és l’única paraula que se m’acut-, però no en el sentit de ridiculització còmica, sinó de crítica càustica, fins i tot visceral, i reflexió profunda, és una recreació, diferent en cada capítol, d’una realitat distòpica confrontada a la nostra realitat actual.

Per si us pot servir més per orientar-vos, tot i que és difícil d’especificar les característiques de la sèrie i no us especificaré concretament de què van els capítols perquè perdria la gràcia, sapigueu que aquesta sèrie britànica ha estat creada per Charlie Brooker, que va ser també guionista de la sèrie de zombis “Dead Set” o, traduïda al castellà “Muerte en directo”. Ho dic per si a algú potser li sonava.

Penso que aquest tipus de sèrie no es populitza tant, diria jo, malgrat que poden guanyar premis, a banda que no tothom està disposat a mirar-les o no agrada el vernís crític que les pinta. Jo la conec perquè me la van projectar (la primera temoprada) a una assignatura de la carrera.
Sigui com sigui, mireu-la, és molt interessant i pot fer pensar molt, sovint deixa amb un regust estrany. Es pot trobar fàcilment per internet. A més, la segona temporada just acaba de sortir del forn. Jo he de dir, però, que la primera temporada em va agradar més (tot i que encara em ronda pel cap, encara vaig reflexonant sobre els capítols de la segona temporada), perquè és com si tingués més fons. Però això no vol dir que la segona no tingui contingut, sinó que és com si el capítol transmetés més visiblement, una mica més desencriptat, el missatge i la representació de la societat que en fa. A banda que també vaig trobar els capítols de la primera temporada més impressionants, diguem-ho així.

Normalment diuen, per les crítiques que conec, que el capítol més bo de la primera temporada, en el sentit de més impacte i que fa veure, per aquell reflex en el mirall de les distopies, moltes coses de la nostra societat, és el tercer i últim capítol. A mi, tanmateix, em va agradar més el primer, i el segon és un dels més complexos i conforma una representació i uns fons simbòlics totalment paral·lels als nostres. De la segona temporada, el primer el vaig veure una mica simple, el segon és el més profund i que focalitza una visió antropològica de l’ésser humà i la seva institucionalització social, i el tercer el més polític i amb més paral·lelismes “directes” amb la nostra societat, de manera semblant al primer de la primera temporada. Almenys, així segons els meus gustos.
Però, vaja, si voleu un bon comentari i crítica, en general i de cada un dels 3 capítols de la primera temporada, podeu trobar-ho aquí, però, hi insisteixo, aquesta mateixa crítica comença dient el que he dit al principi: millor mirar la sèrie sense desvelar-ne res. El millor per saber de què va, però, és, evidentment, que la mireu vosaltres. Ja veureu com us agradarà, i podem extreure moltes conclusions de la nostra societat i de nosaltres mateixos. De fet, si arxivo aquesta entrada dins de “Sociologia”, malgrat que estic difonent una sèrie televisiva, és per la seva importància i transcendència, perquè la sèrie no és simple entreteniment, sinó que ens ensenya, d’una manera molt particular, les entranyes de la societat i els mecanismes de control social, les nostres pautes i els nostres valors.

About Ectòrix

Llicenciat en Història i graduat en Sociologia. Sóc professor que després d'uns anys exercint he anat a Alemanya a seguir la carrera docent. Em dedico, tant intensament com puc, a la política.

Posted on 18 Març 2013, in Divulgació, Sociologia and tagged , , . Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Comentaris

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: