Com funciona això

Amb aquest apartat us pretenc presentar com està estructurat formalment el bloc, com l’he muntat, perquè sapigueu com moure-us-hi. És cert que algunes coses són genèriques per qualsevol lloc d’internet, però altres depenen del gust de l’autor, per això aquest text en certa manera també funciona com a guia bàsica.

Les entrades es troben a la pàgina principal, evidentment, amb el text sencer ordenades cronològicament inversament. Per veure les últimes publicades fixeu-vos en el llistat que hi ha sempre a la franja vertical dreta del web.

La classificació de les entrades depèn d’un doble criteri: en funció de l’àmbit general o tema que tracto (per exemple, “Política”), que pot estar igualment especificat en subàmbits concrets dependents del més general; o bé en funció de la tipologia d’article. En el primer cas, es tracta de les categories, que serveixen, doncs, perquè pugueu saber els articles que discuteixen o reflexionen entorn d’aquests àmbits; i en el segon cas de les seccions, que divideixen les entrades segons si són comentaris o anotacions (el grup més nombrós, subdividit en opinió general i valoració, amb la qual em dedico a desgranar les implicacions d’algun tema), si són d’explicació divulgativa o expositiva sobre una temàtica o sobre un coneixement, o si són d’informació d’algun aspecte. Les seccions potser no són tan clares com les categories, ja que tots o quasi tots els articles tenen un toc de crítica i d’informació general (d’aquí el títol del bloc), per això a vegades em costa decidir-me per on classificar-los, però intento també veure’n la finalitat a banda de l’exposició formal del contingut. Vaig introduir la classificació per seccions complert el primer any de posada en marxa del bloc.
Veureu que la classificació de les entrades es visualitza en un mateix menú a la franja dreta. Penseu que cada entrada està classificada només en una categoria i en una secció, per tant hi ha les mateixes a ambdues bandes, llevat del fet que a les seccions no compto les entrades d’informació del bloc.

Els temes són una altra manera de classificar les entrades segons característiques temàtiques a banda de les categories, i això també evita que a vegades la dificultat per ordenar-les en una categoria o una altra. Són les anomenades “etiquetes“, és a dir, aquell subjecte d’interès específic que és esmentat i tractat en un article. Evidentment, es poden buscar articles que hagin estat etiquetats amb un tema determinat, i això es pot fer de dues maneres: o bé a través del núvol d’etiquetes “Temes” (on apareixen automàticament els més comuns, per això la mida indica la seva freqüència), o bé clicant els temes que apareixen als peus de cada article amb què ha estat etiquetat. Cada entrada, per tant, pot estar classificada amb tantes etiquetes com vulgui, però procuro que siguin poques i concretes.

Les propietats de compartir o els comentaris, cosa ben pròpia de la naturalesa d’un bloc, els trobareu clicant l’article en qüestió, us apareixeran aquestes opcions al peu. La pàgina principal presenta, com deia, els articles sencers perquè així és de més fàcil lectura, però no es veuen aquestes propietats. Per donar més vida al bloc, per interactuar amb altres bloguers, és interessant que, sempre que en tingueu ganes, deixeu un comentari, una reflexió, una ocurrència, una crítica, el que sigui… Com a autor del bloc, jo gestiono aquests comentaris que vulgueu fer: no seran publicats automàticament, sinó que jo els he d’avalar perquè apareguin. D’altra banda, al peu de l’article concret que estigueu llegint, també tindreu l’opció, si us ha agradat molt, de puntuar-lo.

La franja vertical dreta de menús us permet navegar pel bloc. Hi trobareu, a banda de l’obligada llista de les últimes 10 entrades publicades, una barra de cerca, un llistat dels articles més vistos en les darreres 48 hores, l’arxiu del bloc ordenat per mesos, tres llistats d’enllaços a altres blocs, webs o mitjans de comunicació alternatius que trobo interessants, i, sobretot, l’opció de subscriure-us.
Les subscripcions és la manera de rebre les últimes publicacions, per saber què és l’última cosa que he escrit. L’opció de subscriure-us la trobeu per baix de la franja de menús, i ho podeu fer de dues maneres: per correu electrònic o per RSS. En el primer cas, cal que escrigueu el vostre correu al requadre i cliqueu el botó de confirmació, llavors rebreu els articles al vostre correu personal; en el segon cas, necessiteu una aplicació que llegeixi RSS (com ho feia el Google Reader abans que el traguessin).

També existeix la franja inferior de menús, on hi ha un llistat d’ordenació dels articles en funció de la puntuació que tenen. També hi he posat els comentaris recents; usualment en el món dels blocs els comentaris es posen més visibles, però com que en el meu bloc generalment els lectors no deixeu comentaris, doncs ho he posat al final. I veureu que hi ha també un enllaç directe a una cosa interessant, diguem-ho així, en aquest cas una entrevista col·lectiva de la qual vaig formar part al president Mas per les darreres eleccions autonòmiques (sí, ja fa un temps d’això… algun dia ho trauré finalment). Per acabar, a l’extrem dret hi ha un submenú de navegació, per facilitar les coses, que inclou també un altre llistat d’ordenació d’articles en funció de la quantitat de comentaris fets.

Per últim, si voleu contactar amb mi per fer-me algun suggeriment sobre el bloc o alguna petició d’article o el que sigui, cosa que sempre és d’agrair, podeu deixar els vostres comentaris aquí mateix, comentaris que llegiré però segurament, en funció de la seva naturalesa, no publicaré:

  1. Molt Bona Feina! Company!, Endavant amb el blog i les teves idees!
    Salut i lluita!

  2. Comparteixo al 99%aquest article sobre POdem i la Independencia.

Comentaris

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: